BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevesen nyertek a brókercsődökön

A tőzsdén üzletelő befektetési szolgáltatók alig több mint a fele profitált a tavaly bebukott bróker­cégek kieséséből.

A Buda-Cash Brókerház, a Quaestor és a Hungária Értékpapír bebukása a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) azonnali részvénypiacán legalább 165 milliárdos, míg a devizákra, a részvényekre és a BUX indexre kötött derivatív (határidős, opciós és swap) ügyletekéin 340 milliárd forintos űrt okozott 2015-ben. Ennyivel volt magasabb ugyanis a hármas forgalma 2014-ben, mint tavaly, amikor a Buda-Cash és a Quaestor csak két hónapig köthetett üzletet, a derivatív szekcióban kereskedő Hungária pedig már akkor sem – derül ki a BÉT összesítéséből.

A három brókercég hűlt helyét az azonnali piacon kereskedő húsz társaság közül elsősorban a Concorde Értékpapír Zrt. és a csehországi bejegyzésű Wood & Company Financial Servives a. s. foglalta el, mindketten másfélszer nagyobb forgalmat bonyolítottak le 2015-ben az előző évinél. Ezzel a Concorde megszilárdította piacvezető pozíció­ját, a Wood pedig a második helyre lépett előre, megelőzve az Erste Befektetési Zrt.-t.

Összesen tizennégy tőzsdetag befektetési szolgáltató azonnali részvényforgalma nőtt, haté pedig csökkent, noha e piacon 10 százalékkal, 390 milliárd forinttal magasabb volt a kereskedés értéke az előző évinél. A legnagyobb mértékben, közel 77 százalékkal a Reálszisztéma Értékpapír-forgalmazó és Befektető Zrt. forgalma esett, amire elégséges magyarázat az, hogy a jegybank a szabálytalanságok miatt november 5-én felfüggesztette működését.

Kétszer annyi esett ki a derivatív piacon a nagyobb részben ott jelen lévő három brókercég távozásával, mint az azonnalin (előbbi forgalma tavaly több mint 1200 milliárd forinttal volt magasabb). Ebből magasan az MKB és a Raiffeisen magyarországi leányvállalata profitált. Mindketten a 2014-est több mint 500 milliárddal meghaladó mértékben üzleteltek, ami az MKB-nál közel másfélszeres, a Raiffeisennél 40 százalékos forgalombővülést eredményezett. Ám ezzel az MKB csak csökkenteni tudta a piacvezetői pozícióját megőrző Raiffeisentől való távolságát. Az Erste e rangsorban is hátrébb sorolódott, miután 30 százalékkal kevesebb üzletet hozott tető alá. A Concorde viszont ugyanennyivel többet, mintegy 100 milliárd forintnyit, így helyet cserélt az Erstével. A 16, e piacon kereskedő cég közül hat derivatív üzletkötései gyarapodtak, a legnagyobb arányban, több mint háromszorosára, 65 milliárd forintra a Takarékbanké.

Újraárverezett BÉT-részvény

Nem talált vevőt a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN) a Quaestor 65 124 darab, 1,2 százaléknyi BÉT-részesedésére február 3-ig. Ezért a PSFN tegnap újra meghirdette csomagot immár február 26-i ajánlattételi határidővel. Azt nem tudni, hogy az eladási kísérlet azért fulladt-e kudarcba, mert nem akadt vevőjelölt, vagy a kínált ár nem felelt meg a felszámolónak, mely sem elsőre, sem most nem jelölt meg irányárat.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.