BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Akadozó bizalmi vagyonkezelés

Most végelszámoljuk a Corvinus Bizalmi Vagyonkezelő Zrt.-t – közölte a Világgazdasággal a cég tulajdonosa, Kalocsai Zsolt, az adótanácsadással foglalkozó RSM DTM Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója. Kalocsai a Corvinust 2014 októberében alapította 70 millió forinttal, miután a 2014. március 15-én hatályba lépett új polgári törvénykönyv (Ptk.) zöld utat adott a külföldön már évszázadok óta létező tevékenységnek. Ám Kalocsai még tavaly nyáron is attól tette függővé az elindulást, hogy sikerül-e együttműködő partnereket találnia a bizalmi vagyonkezelés őshazájában, Angliában. A cég mostani bezárása azt jelzi, hogy nem járt sikerrel.

Nem éri meg – foglalta össze lakonikusan lapunknak a Globeserv Bizalmi Vagyonkezelő Zrt.-t már 2014. február végén megalapító Német Zoltán ügyvéd, miért szállt ki idén januárban e bizniszből, eladva cégét a miskolci Vorient Pénzügyi Szolgáltató és Portfólió Kezelő Zrt.-nek. A törvény szerint ugyanis a bizalmi vagyonkezelőnek folyamatosan legalább 70 millió forintos saját tőkét és a kezelt vagyon 20 százalékára rúgó (minimum 70 milliós, maximum 1,5 milliárdos) pénzügyi biztosítékot kell felmutatnia. Márpedig Német bizonytalannak tartotta, sikerül-e annyi vagyonos ügyfelet szereznie, hogy a biztosítékot kitermelhesse.

E kétséget mások is osztják, ezért dívik üzletszerű helyett csak eseti bizalmi vagyonkezelés, amikor általában egy családtag bízza a másikra vagyona igazgatását, amelyhez utóbbiak szakértők segítségét is igénybe szokták venni. Ám az ilyen eseti szerződésekből évente csak egyet lehet kötni, és a kezelt vagyon nem haladhatja meg a szerződéskötéskori érték egy százalékát – avatott be a részletekbe az üzletág hazai jogi feltételeinek kidolgozásában közreműködő Illés István, a PwC Legal specialistája. Illés ma is úgy véli, nem rosszak a feltételek, csak a cégek egymásra várnak.

Úgy tűnik, a magyar piacon megfelelő reputációval rendelkező Concorde Értékpapír Zrt. lehet az úttörő. „A 2015-ös év tapasztalatai meggyőztek minket arról, hogy a piac állapota a közeljövőben már kifizetődővé teszi az üzlet beindítását” – közölte a Világgazdasággal Kovács Krisztián, a Concorde brokerage és befektetési tanácsadás üzletágának vezetője. Az eseti bizalmi vagyonkezelési konstrukciók száma és a bennük lévő vagyon ugyanis jelentősen megugrani látszik, s az érintettek sokszor kényszerből, jobb híján választják az eseti bizalmi vagyonkezelést.

„A bizalmi vagyonkezelés hazai bevezetése nagy előrelépés, mivel ez rugalmas és hatékony lehetőséget biztosít az ügyfeleknek. Ám ahhoz, hogy még vonzóbb legyen a külföldi bizalmi vagyonkezelők számára, Magyarországnak csatlakoznia kell a hágai egyezményhez, hogy mindenki számára azonosak legyenek az adózási feltételek” – véli Karagich István, a hazai magánbanki szektort elemző BloChamps Capital Tanácsadó Kft. ügyvezetője.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.