BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Padlóra küldi az MNB a forintot?

Az MNB az elmúlt napokban többször is jelezte, hogy nem szeretne erősebb forintárfolyamot – írják elemzésükben a Raiffeisen Bank közgazdászai. Rámutatnak, hogy amint 310 alá kerül az árfolyam az euróval szemben, azonnal mondanak valami olyat, ami aztán átmenetileg ismét visszalöki 310 fölé a kurzust.

Legutóbb erre csütörtökön volt példa. Akkor Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke egy konferenciáján azt mondta, hogy még az idén tovább csökkenhet az 1,35 százalékos alapkamat, ugyanakkor a tavaszi vágást túl korainak nevezte. Szerinte a jelenlegi forintárfolyam mellett elvéthetik a 3 százalékos inflációs célt. Ezt a piac úgy értelmezte, hogy az MNB még gyengébb árfolyamot szeretne, így szavaira a forint a reggeli 309-es szintről délutánra 311 közelébe került az euróval szemben.

„Az alapfeltevésünk az, hogy az inflációs kilátások romlása olyan mértékű lesz, vagy már most is az, hogy az MNB kénytelen lesz előbb-utóbb tovább lazítani” - mutat rá a Raiffeisen, hozzátéve, hogy a jegybank azonban elsősorban nem az alapkamattal szeretné ezt megoldani, hanem az önfinanszírozási programban eszközökkel. (A program keretében állampapírok vásárlására késztetik a bankokat.)

Mivel az MNB-nek fontos a forint árfolyama, így a gyengébb szinten tartáshoz más eszközök is kellenek. A Raiffeisen szerint ezért az MNB 1 százalékra fogja csökkentetni az alapkamatot az év első felében, és úgy kalkulálnak, hogy az euró/forint kurzus 315-ig kúszik fel, az év végén, vagyis decemberben pedig már 320-as szintet is láthatunk.

„Az MNB bármennyire is szeretné az alapkamatot érintetlenül hagyni, ha legalább annyira fontos a forintárfolyam, mint az inflációs cél, akkor nem fogja tudni” - emelik ki a bank elemzői, akik úgy vélik, hiába mondja a jegybank, hogy nincs árfolyamcélja, gyengébb kurzust szeretnének. A Raiffeisen szerint a szóbeli intervenciók egyre kevésbé működnek, és hamarosan lépni fognak a jegybankároknak. A Bloomberg elemzői körképében arról írt a héten, hogy az MNB-nek „ki nem mondott árfolyamküszöbe” a 310-es kurzus.

Pedig minden a forint erősödése mellett szól. A magyar gazdaság érdemben növekszik, a költségvetési hiány alacsony és csökken, miközben az államadósság sem nő már. A fizetési mérleg többletes, a külkereskedelemben pedig soha nem látott mértékű, 8 milliárd eurós aktívum alakult ki tavaly. A befektetők és az elemzők szerint ez mind a forintot erősítené, ha az MNB nem menne ezzel szembe. 

Nagy Márton csütörtökön arról is beszélt, hogy már márciusban jöhet nem konvencionális lazítás. Ez érintheti akár a kamatfolyosót, amelynek alja negatív tartományba is kerülhet (most 0,1 százalékon áll).

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.