BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vásárlásra számít a BÉT

Közel 800 millió forinttal csökkent a magyarországi befektetési alapok hazai tőzsdei részvényállománya március elején amiatt, hogy az OTP Alapkezelő eladta csaknem 17 százalékos részesedését az Enefi Energiahatékonysági Nyrt.-ben. Az összeg elenyésző a piacvezető által 2015 végén kezelt mintegy 1700 milliárd forinthoz képest, de az arány jelentősebb, ha azt vesszük, hogy a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a hazai befektetési alapok 2016. január végén mindössze 76 milliárdot tartottak belföldi részvényekben. A külföldi befektetési alapoknál több mint kétszer ennyi, 172 milliárd forint értékű magyar részvény volt. Noha az alapok egyre több magyar részvényt tartanak portfólióikban, a hazaiak és külföldiek tulajdonlási aránya évek óta állandó.

Az OTP Alapkezelő másik közvetlen nagyobb részvénytulajdona például a 6,61 százalékos Masterplast-részesedése, amelynek piaci értéke a jelenlegi tőzsdei árfolyamon mintegy 450 millió forint. Az, hogy ezenkívül más alapkezelőknek milyen nagyobb részvénytulajdonuk van, a tőzsdei cégek közzétételeiből nem deríthető ki, miután csak akkor kötelező bejelenteniük részesedésüket, ha az a kibocsátó jegyzett tőkéjének 5 százalékát meghaladja. Ám ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy ne birtokolnának nagyobb értékű paketteket. Az OTP Quality például 20,2 milliárd forintos vagyonának befektetésénél a BUX indexet 17 százalékban tekinti referenciának, ebből arra lehet következtetni, hogy mintegy 3-3,5 milliárdot tarthat belföldi részvényekben.

Mindez azért érdekes, mert a Budapesti Értéktőzsde ötéves, 2020-ig szóló stratégiájának része, hogy az alapkezelők több pénzt fektessenek magyar részvényekbe, noha az alapkezelők cáfolták lapunk értesülését, miszerint a szakma egyetértett azzal, hogy kezelt vagyonuk öt százalékát tartsák hazai részvényekben. Az alapján ugyanis, hogy a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségébe tartozó 36 szolgáltató január végén közel 5700 milliárd forintot kezelt, ez 285 milliárd lenne, vagyis csaknem négyszer több a mostani értéknél. Ha lesz elegendő és vonzó részvénykínálat, akkor az alapkezelők úgyis vásárlásba kezdenek – mondta az egyik nagyobb piaci szereplő neve elhallgatását kérő vezetője. Márpedig a BÉT új irányítói évente legalább öt új részvény vagy kötvény bevezetését célozták meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.