BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Végre egy jó sztori az olajiparban

Hiába zuhant az olaj világpiaci ára, az elemzők szerint vannak most is jó vételi lehetőségek az olajcégek között, ilyen lehet például a francia Total részvénye.

Kedvező véleményt fogalmazott meg a japán befektetési bank, a Nomura friss elemzésében a Total olajipari cég részvényeire, ami igazi gyöngyszem lehet most a nagy olajcégek között befektetési célpontot keresők számára. A Nomura szakemberei szerint a Total kutatás-termelési portfóliója a hasonló cégek között a leginkább ellenállónak számít, termelési, fenntartási költségei a legalacsonyabbak a szektortársakhoz képest, emellett a növekedési kilátásai kedvezőek, mármint ami az elkövetkező 18 hónapra vonatkozó várható készpénztermelést illeti.

A Nomura optimizmusát a részvényekkel kapcsolatban a relatíve alacsony osztalékcsökkentési kockázattal, az amerikai kitermelési és finomítói kilátások romlásához kapcsolódó, rövid távon alacsony kitettséggel, a vállalati stratégia értelmében 2017-től megnövekvő pénzügyi rugalmassággal, valamint a szektorban kiemelkedő növekedési lehetőségekkel indokolja. A részvények emellett a Nomura szerint vonzó értékeltség mellett forognak, és 6 százalék körüli osztalékhozamuk is jónak mondható a szektorban.

Mindezek mellett a vállalatnál további költségcsökkentési és hatékonyságnövekedési potenciál van, ezekre, valamint a vállalat olajáreséssel szembeni jelentős ellenálló képességére az április 15-én érkező előzetes negyedéves beszámoló és az április 27-én közzétételre kerülő részletes első negyedéves gyorsjelentés is rávilágíthat.

A részvények árfolyama dollárban mérve a korábbi csúcsokhoz képest mintegy 10 százalékot esett, így a Nomura szerint jó vételi lehetőség kínálkozik. A befektetési bank 45 eurós célárfolyamot határoz meg a részvényekre, vételi ajánlás mellett. A Nomura célára 13 százalékkal magasabb a Total részvények aktuális piaci árfolyamánál.

A részvényeknél fontos katalizátor lehet, ha 2016-ban 45 dolláros olajárak mellett sikerül elérni készpénztermelés szintjén a nullszaldót. Az idei évre a menedzsment 19 milliárd dolláros beruházási programot és 2 milliárd dolláros nettó eszközeladási célt jelentett be, valamint közölte, hogy a szabad készpénztermelés osztalékfizetés előtt 1 milliárd dollár körüli mínusz lehet. Az is lényeges lesz az árfolyam szempontjából, hogy a vállalat adósságbesorolása hogyan alakul a hitelminősítőknél. Tavaly év végén a nettó eladósodottság 22,4 százalék volt, ami mellett az S&P a hitelbesorolást „A+”-ra rontotta, a besoroláshoz pedig negatív kilátást rendelt. Amennyiben az idei évben 30 dollár körül mozog az átlagos olajár, az eladósodottság további 5-6 százalékponttal emelkedhet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.