BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A választók kezében a font sorsa

Az utóbbi hetekben a font erősödni tudott a dollárral szemben, nagyrészt annak köszönhetően, hogy a közvélemény-kutatások többsége a június 23-i EU-s népszavazás előtt a benn maradást támogatók előnyét mutatta.

Bő három hét múlva szavaznak az Egyesült Királyságban arról, hogy az ország az Európai Unió tagja maradjon-e, vagy jöjjön a Brexit, azaz a kilépés. A referendum végkimenetele meghatározhatja a brit gazdaság jövőjét, de a nemzetközi pénzpiacon is jelentős mozgásokat idézhet elő. A feszült hangulatot jól mutatja a font dollárral szembeni árfolyamának csapkodása. A Brexit-félelmek az utóbbi hetekben enyhülni látszanak, ez pedig a dollár-font keresztárfolyamában is meglátszik, a brit deviza már 5,5 százalékkal visszaerősödött február végi hétéves mélypontjáról. A kilengéseket nagyrészt a közvélemény-kutatások aktuális eredményei motiválták, bár a Fed kamatemelési döntésével kapcsolatos várakozások is hatottak az árfolyamra.

A kurzus most fontos technikai szinthez érkezett: 0,68 közelében erős támasz van, ami először február elején, majd április végén már megállította az erősödést. A trendvonalakat nézve, az 50 napos mozgóátlag nemrég felülről metszette a 100 napos átlagot, ami további lendületet adott a font erősödésének, ez azonban most könnyen alábbhagyhat. Kicsivel 0,68 alatt van jelenleg az emelkedő 200 napos mozgóátlag, vagyis a támaszszint mellett egy emelkedő trendvonallal is meg kellene birkóznia a fontnak.

Ez nem tűnik egyszerű feladatnak, a döntés azonban úgyis a brit szavazók kezében van. Ha június 23-án a maradáspártiak győznek, az óriási megkönnyebbülést hoz majd a piacon, amire a font is intenzív erősödéssel reagálhat. Ha viszont bekövetkezik a Brexit, akkor rövid időn belül akár több évtizedes mélypontra kerülhet a font a dollárral szemben. Az S&P hitelminősítő pár napja arra is figyelmeztetett, mint megírtuk, hogy a font a britek távozása esetén gyorsan elveszítheti nemzetközi tartalékdeviza-szerepét, amit már így is fenyeget a kínai jüan térnyerése.

A politikai küzdelem pénteken lecsendesedett: életbe lépett ugyanis a népszavazások előtti kampánycsend, vagyis a közszolgák semmilyen, a szavazás kimenetelét befolyásoló nyilatkozatot nem tehetnek. A referendumig a közvélemény-kutatások eredményeinek megtekintése nélkül is viszonylag pontos képet lehet alkotni az esélyek változásáról, elég lesz ránézni a dollár-font vagy az euró-font árfolyam alakulására.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.