BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bővülést vár a Fundamenta

A négy intézményből álló hazai lakás-takarékpénztári szektor legnagyobb szereplője, a Fundamenta-Lakáskassza arra számít, hogy az idén 100 milliárd forint értékű hitelt nyújt, s ugyanennyi betétet fizet ki – közölte a Világgazdasággal a társaság. Ez azt jelenti, hogy a tavalyi 175 milliárd után az idén már 200 milliárdnyi forrással járulna hozzá a lakáspiac és az építőipar fejlődéséhez.

Ha bejönnek a Fundamenta várakozásai, akkor 100 milliárdos kihelyezésével a lakáshitelpiaci részesedése az idén 25 százalék körül lehet, ez nagyjából ugyanannyi, mint volt 2015-ben. A lakás-takarékpénztár ugyanis arra számít, hogy az új lakáshitelekből valamivel több mint 400 milliárdot nyújtanak az ezen jogosítványokkal rendelkező pénzintézetek. Optimistább Rajna Gábor, a K&H igazgatója, aki 500 milliárdnyi friss kihelyezést is elképzelhetőnek tart.

A Fundamenta a 2011-ben indított stratégiája alapján évről évre intenzíven növeli lakáscélú kihelyezését. Részben ennek, részben annak köszönhetően, hogy a nagybankok devizahitel-terheik miatt jelentősen visszafogták aktivitásukat, a cég az elmúlt öt évben rendre az első két hely valamelyikén végzett a teljes lakáshitelszegmensben. Fix kamatozású lakáshiteleivel a Fundamenta úgy érzi, jelentős szerepet játszik abban, hogy a teljes lakáspiacon mostanra 60 százalék közelébe emelkedett a legalább egyéves rögzített kamatozású termékek aránya az új folyósításon belül (a válság előtt még 90 százalékot tett ki a változó kamatozású hitelek aránya), ezáltal csökkentve a háztartások hiteltörlesztéshez kapcsolódó kamatkockázatát. Mindez – emelkedő reálbérekkel párosulva – a fogyasztási hajlandóság növekedéséhez vezethet.

A stabil, kiszámítható törlesztőrészletek kedvező hatása a Fundamenta hitelportfóliójának minőségében is tükröződik. A társaság hiteleinek csupán kevesebb mint 1,3 százaléka van 90 napon túli késedelemben, szemben a 13 százalék körüli piaci átlaggal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.