BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megvan a Bitcoin igazi atyja

Leleplezte magát a Bitcoin atyja, a virtuális fizetőeszköz eddig Satoshi Nakamoto néven ismert feltalálója valójában egy ausztrál vállalkozó, Craig Steven Wright.

Leleplezte magát a Bitcoin atyja, ezúttal az igazi nevén: eszerint a virtuális fizetőeszköz eddig Satoshi Nakamoto néven ismert feltalálója valójában egy ausztrál vállalkozó, Craig Steven Wright. A hírt maga Wright juttatta el egyszerre a BBC-hez, a The Economisthoz, illetve a GQ magazinhoz, majd közzétette a saját blogján is. Wright azzal erősítette meg kilétét, hogy azokat a titkosítási megoldásokat használta, amelyeket az első ismert Bitcoin-tranzakciónál használtak 2009-ben. Akkor egy mérnök, a fizetési eszköz kidolgozásában résztvevő Hal Finney kapott tíz Bitcoint "Satoshi Nakamotótól" - azaz, mint most kiderült, Wrighttól (Finney most megerősítette, hogy ez csakugyan megtörtént). Wright bejelentése után nem sokkal a Bitcoin Foundation több vezető szakembere is kiállt amellett, hogy tényleg ő a feltaláló, ezt be tudta bizonyítani a megfelelő titkosítási, technikai és közösségi módszerekkel.

A Wired, illetve Gizmodo már tavaly decemberben megírta, hogy valójában Wright lehet Satoshi – valószínűleg tőle ellopott dokumentumokhoz jutottak hozzá –, ezt követően az ausztrál adóhivatal házkutatást tartott nála. A nyilvánosan hozzáférhető adatok szerint Satoshi Nakamotónak nagyjából egymillió Bitcoinja lehet, ez mintegy 450 millió dollárt ér most.

A Bitcoinról nagyon sok mindent mondtak már és nem örülök annak, hogy ez nekem fontos embereknek is árt - indokolta most kitárulkozását Wright, aki elmondása szerint együttműködik az ausztrál adóhatósággal. (A virtuális pénzt állítólag az Iszlám Állam is használja, de ebben számolnak el fegyver- és kábítószerüzleteket is.) A leleplezésre nem a saját jószántából vállalkozott, és egyáltalán nem akar a Bitcoin arca lenni – idézte a a vállalkozót a BBC –, nem akar se pénz, se hírnevet.

A GQ honlapja szerint a magazin következő számában lesz egy interjú Wrighttal, aki utána el akar tűnni a nyilvánosság elől.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.