BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Osztalékláz a tőzsdei cégeknél

Tizennégy tőzsdei cég fizethet osztalékot az idén, néggyel több, mint tavaly, ami jó lehetőséget kínál az alacsony betéti kamatok és állampapírhozamok miatt alternatívát keresőknek.

Akár a magyar gazdaság szempontjából is biztató lehet, hogy az idén összességében mennyivel gálánsabbak a hazai tőzsdei társaságok részvényeseikkel szemben, mint a korábbi években. A 43 kibocsátó közel egyharmadának, 14 cégnek a tulajdonosai döntöttek osztalékfizetésről a péntekig lebonyolított éves közgyűléseken, szemben az egy évvel korábbi tízzel. Míg utóbbiak az idén is honorálják részvényeseiket, addig a tavalyihoz képest öt új versenyző akadt: a 4iG, az Alteo, a Libri-Shopline, a Masterplast és a Magyar Telekom.

S a mezőny még bővülhet, mi­után a tavaly osztalékot fizetők közül még ketten nem tartották meg közgyűlésüket. A Zwack azért, mert üzleti éve a hagyományostól eltérően áprilistól márciusig tart. Ám az előző évek és az első háromnegyedév adatai alapján szinte biztos, hogy a likőripari cég ezúttal is megjutalmazza részvényeseit, mindössze az a kérdés, hogy mennyivel.

Elvileg az egy éve ilyenkor még friss tőzsdei cégként máris osztalékot fizető, az éves közgyűlését – normál tartamú üzleti éve ellenére csak – május 31-én tartó Norbi Update Lowcarb is így tehet. Kérdés, a 85 százalékos fő tulajdonos Schobert házaspár annak ellenére ki akar-e venni pénzt a cégből, hogy annak tavalyi első háromnegyedévi adataiból arra lehet következtetni, a 2015-ös évet jóval gyengébben zárta, mint a tavalyelőttit. Kilenc hónap alatt ugyanis közel 102 millió forintos veszteséget halmozott fel, szemben az előző év azonos időszakának 62 milliós nyereségével. Igaz, 2014-ben az utolsó negyedév rendkívül erős volt, aminek köszönhetően az éves profit 156 millióra ugrott, ráadásul a cég eredménytartaléka 821 millióra rúgott, miközben a tavalyi, részvényenkénti 30 forintos osztalék 177 milliót emésztett fel.

Teljes egészében az eredménytartaléka megcsapolásából fizet az egy évvel korábbinál részvényenként 17 százalékkal több osztalékot a Mol, miután a magyar számviteli szabályok szerint 190 milliárd forintos veszteséggel zárta a tavalyi évet. Szemben a többi osztalékfizető tőzsdei céggel, melyek mindegyike nyereséges lett.

A tavaly részvényeseiket nem honoráló társaságok közül például a Libri-Shopline annyit fizet, hogy aki pénteken vett a papírjából, az közel 15,6 százalékos bruttó osztalékhozamot vághat zsebre. Ennek fedezete az egy évvel korábbi 14 millió forintossal szemben tavaly kiugró, 635 milliós profit. E cég nyereségrészesedése egyúttal búcsúajándéknak is tekinthető, hiszen – közgyűlésének döntése értelmében – augusztus 31-én elhagyja a parkettet, és zártkörű részvénytársaságként, Libri-Bookline néven folytatja.

Míg a Librié a legmagasabb – egyúttal az egyetlen két számjegyű – bruttó osztalékhozam, addig a Richter 1,33 százalékos mutatója a legalacsonyabb. Ám még ez is verheti nemcsak a nullához közelítő bankbetéti kamatokat, hanem az évi 3,6 százalék körüli hosszú távú állampapírhozamokat is. A gyógyszergyár ugyanis már mintegy másfél hónap múlva, június 15-én kifizeti az osztalékot. Ami egyrészt újra befektethető, másrészt ha a következő egy évben a Richter-részvények árfolyama jobban nő, mint amennyivel az osztalék kifizetése miatt esetleg leértékelődik, akkor azon a pénteken a vásárló nyereséget realizálhat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.