BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyszer fent, egyszer lent

A nap nyertese: Whitbread

Közel 3 százalékot emelkedett a londoni tőzsdén a Whitbread árfolyama, amivel a brit FTSE-100 index egyik legjobb teljesítményt mutató részvénye lett kedden. Az optimizmus oka, hogy a társaság közzétette negyedéves értékesítési adatait. A cég érdekeltségébe tartozó Costa Coffee kávézólánc újra növelte bevételeit, a Premier Inn hotellánc pedig stabilan növekszik. A június 2-án zárult 13 hétben a kávézó bevétele 2,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, ami jelentős javulást jelent az előző negyedévben felmutatott

0,5 százalékos dinamika után. Eközben a hotellánc bevétele 2,1 százalékkal nőtt, annak ellenére, hogy a piac gyengélkedett, különösen Londonban. A két divízió, amely a teljes bevétel 80 százalékát adja, idén tovább növekedhet, és a költségcsökkentési intézkedések fényében a menedzsment is optimista a jövőt illetően.


A nap vesztese: olaj

Esésbe kapcsolt a keddi kereskedésben az olajár, az amerikai WTI alaptípus júliusi határidőre vonatkozó jegyzése fél dollárral 48,9 dollárig süllyedt. Az esés leginkább a csütörtöki brit népszavazást megelőző bizonytalansággal függhet össze. A megelőző két kereskedési napon az olaj jelentős emelkedést produkált, csak hétfőn 3 százalékot emelkedtek a jegyzésárak. Az olaj kapcsán friss hír, hogy a nigériai kormány 30 napos tűzszünetet kötött a lázadó milicista csoportokkal, amelyek eddig olajlétesítmények ellen is sűrűn indítottak támadásokat. Részben az utóbbi támadások miatt a nigériai olajtermelés jelentősen, napi mintegy 800 ezer hordóval esett vissza, ami a világpiaci kínálat szűkülésében is megnyilvánult. A negatív hatások miatt a Goldman Sachs például azzal számolt, hogy májusban a globális olajpiacon a kereslet szintje már meghaladhatta a kínálatét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.