BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ezért maradt vonzó az IBM

A folyamatos megújuláson áteső IBM egy dologban maradt a kaptafánál: rendesen kitömi pénzzel a részvényeseit, osztalékfizetésben ma is élen jár.

Az amerikai technológiai óriás bevétele már a negyedik éve folyamatosan esik. Profitabilitása viszont javul, és így egyre több osztalékot tud fizetni. Az IBM-et évek óta nyomasztja, hogy képtelen bevételeinek a növelésére. A márciussal zárult negyedév volt sorozatban a tizenhatodik, amikor a bevételek csökkentek a cégnél az előző év azonos időszakához képest. A hardverüzletág gyengélkedik, a „hagyományos” szoftverek értékesítéseit pedig a felhőszolgáltatások térnyerése kannibalizálja. Az IBM is erősít a felhőszolgáltatásokban, viszont ez az üzletág még nem elég erős ahhoz, hogy a piac változása miatt kieső bevételeket pótolja. Egyelőre még csak a bevételek nyolcadát adják a felhőszolgáltatások.

A társaság az elmúlt években egyre inkább új, a hagyományos PC-gyártásnál vonzóbb kilátásokkal kecsegtető területekre fókuszált, ennek keretében erősítette felhőszolgáltatási és adatelemzési tevékenységét. A cég működése emiatt a kilencvenes évek elejére emlékeztet: az IBM akkor vált szoftver- és szolgáltató céggé. A kék óriás most válaszúthoz érkezett, a stratégiai váltás eredménye (a felhőszolgáltatások és a magasabb hozamú üzletágak felé) még alig látszik, viszont a rosszul teljesítő üzletágak leépítése miatt a bevételek már csökkennek.

Bár a növekedési sztori megrogyott az elmúlt években az amerikai technológiai óriásnál, az osztalék miatt még mindig számíthat a befektetők figyelmére. Az IBM viszonylag magas osztalékot ad, és folyamatosan növeli a kifizetést. Jelenleg ez részvényenként 1,4 dollár negyedévente, ami évesítve 3,7 százalékos osztalékhozamnak felel meg. Ehhez képest a nagy amerikai technológiai óriások alacsonyabb osztalékhozammal dolgoznak. Az Apple valamivel több mint 2 százalékos, a Microsoft pedig 2,8 százalékos osztalékhozamot fizet a jelenlegi árfolyamokkal számolva.

Az IBM-nél az osztalékfizetési ráta, vagyis az, hogy a profit hány százalékát fizeti ki osztalékként a cég, az elmúlt öt évben folyamatosan emelkedett, és mára megközelíti az 50 százalékot.

Ez annak köszönhető, hogy a bevételek folyamatos csökkenése ellenére a profitabilitás töretlenül javul a cégnél, amely éves szinten még mindig mintegy 12 milliárd dollárnyi profitot termel. A magas adat a termékportfólió változásaival párhuzamosan javuló profitmarzsokkal magyarázható. Emellett az osztalék növekedése annak is betudható, hogy a menedzsment növelte az osztalékfizetési rátát, illetve hogy nagymértékű sajátrészvény-vásárlást hajtott végre. 2006-hoz képest minden harmadik részvényt kivásárolta a cég a tulajdonosoktól.

Az osztaléksztorit kereső befektetőknek emiatt lehet érdekes most az IBM. Most, a brit népszavazás bizonytalan kimenetelének fényében különösen vonzó lehet egy stabil osztalékfizető részvény.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.