BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az olaj volt az egyik legjobb befektetés

„Nem a pénz boldogít, hanem a kamat” – hangzik egy régi vicc csattanója. Az elmúlt néhány év alacsony kamatszintje folyamatosan erősíti ezt a vélekedést a pénzügyi piacok szereplőiben. Ebben a környezetben figyelemre méltó hozamot elérni meglehetősen nehéz, így még inkább látványos az a hozam, amelyet a nyersanyagok piacán realizálni lehetett az idei esztendő első felében. Az Investing.com adatai alapján a fűtőolaj árfolyam-emelkedése végzett az élen az első fél évben, az üzemanyag jegyzései 37 százalékkal emelkedtek. A második helyen az első helyezett mozgását egyébként nagyban determináló (Brent típusú) olaj végzett pár tizeddel 34 százalék feletti nyereséggel. A „fekete arany” árfolyamát számos tényező befolyásolta. A kereslet-kínálati viszonyok alakulásában az év elején a kínai gazdasággal kapcsolatos félelmek játszottak szerepet, majd a kitermelési plafon bevezetésével kapcsolatos várakozások támogatták az árfolyam emelkedését. A várakozások nem igazolódtak, miután Irak egyre több olajat pumpál a piacra, és Irán továbbra is azon igyekszik, hogy újra meghatározó exportőr legyen. Az amerikai dollár árfolyamának alakulása kevésbé hatott az olaj kurzusára, a vele kapcsolatos kamatvárakozások néhányszor azonban képesek voltak megnyilvánulni a fekete nyersanyag árfolyamában.

Az arany árfolyama a fent említett weboldal adatai szerint csak a hatodik helyet érte el a maga 24,67 százalékos növekedésével. A sárga nemesfém az esztendő első harmadát erőteljes emelkedéssel tudta zárni, nem véletlenül. Az amerikai dollár kamatvárakozásaiban, mint egyes számú meghatározó faktorban, erőteljes változás állt be. Amíg decemberben a Fed még 2016-ra négy kamatemelést jelzett előre, addig a piac januárban már csak hármat árazott, majd ahogy kevésbé meggyőző adtok jelentek meg az amerikai gazdaság állapotáról, az első negyedév kamatemelési lehetőségeit kiárazta a piac. Az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény vezetése azonban igyekezett továbbra is fenntartani legalább két emelés lehetőségét. Míg az esztendő második negyedében a várható emelések lehetősége a június-–júliusi FOMC-ülésekre, illetve az év végiekre korlátozódott, az év elejéhez képest pedig mára oda érkeztünk, hogy a nyíltpiaci bizottságban is van olyan tag, aki 2016-ra már nem vár kamatemelést. A Fed alapkamatára kötött határidős ügyletek alapján a CME Group adatai szerint a piac jelenleg egyáltalán nem számol kamatemeléssel 2017 februárjáig. Az amerikai kamatemelési várakozások lanyhulása önmagában sem engedte mélyrepülésbe kezdeni az arany kurzusát. Természetesen emellett az amerikai növekedéssel kapcsolatos bizonytalan vélekedések is támogatják a jegyzést, illetve jelentős löketet adott a Brexit is az emelkedésnek.

Az egyébként a harmadik helyen álló ezüst árfolyamát hasonló hatások mozgatják, mint a „nagyobb testvérét”, az aranyét, azzal szemben azonban 34 százalék feletti hozamot produkált eddig az idén. Az ezüst árfolyam-emelkedését az is támogatja, hogy a jelenleg 70 felett van az úgynevezett arany-ezüst arány, vagyis jelenleg több mint 70 uncia ezüstre van szükség egy uncia arany megvásárlásához. A jelenlegi várakozások fennmaradása mellett az arány normalizálódásához az ezüst árának dinamikusabb emelkedésére van szükség. A nyári hónapok hozhatnak némi árfolyamra nehezedő nyomást, ugyanis ez az időszak kívül esik mind a kínai, mind az indiai ünnepek évadán.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.