BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb nagy akadályt vett az AB InBev-SABMiller

Sikeresen vette az egyik legnagyobb akadályt az Anheuser-Busch InBev és a SABMiller: a világ sörpiacát vezető két cég egyesülését ugyanis korlátozásokkal, de jóváhagyta a helyi versenyhatósági szerepkört betöltő amerikai igazságügyi minisztérium.

A novemberben bejelentett 108 milliárd dolláros fúzió engedélyezése érdekében a cégek beleegyeztek abba, hogy a következő tíz évben versenyhatósági vizsgálat alá vetik magukat, ha a legdinamikusabban fejlődő szegmensben, a kézműves sörök piacán, illetve a nagykereskedők körében próbálnak cégfelvásárlással terjeszkedni. Normál esetben ezek az ügyletek nem képezik vizsgálat tárgyát. Attól is eltiltották az AB InBev-SABMillert, hogy ösztönző programokkal bombázza a független nagykereskedőket annak érdekében, hogy saját söreit „tukmálják” partnereikre. Ez azt is jelenti, hogy a cégeknek ejteniük kell a többi között a Budweiser és a Stella Artois vásárlására a kereskedőket visszatérítéssel érdekeltté tevő, a versenytársak körében nagy felháborodást keltő programokat.

Ez nem esik nehezükre, hiszen így is az övék marad az amerikai piac 45 százaléka – igaz, az elmúlt évtizedben a mexikóiak és a kézművesek előretörése miatt részesedésük 4 százalékponttal csökkent. Az egyesülő sörösök forgalmuk egyharmadát az Egyesült Államok sörfogyasztóinak köszönhetik, s ez a jövőben sem csökken – legalábbis Carlos Brito, a fúziós ötlet szülőatyjának tekinthető AB InBev brazil vezérigazgatója szerint. Érdekesség, hogy a belgiumi székhelyű világcég „áldozatának” folyamatos karcsúsításával éri el azt az üzemméretet, amely a versenyhatóságok számára már elfogadható. Amerikában például megszabadult a Miller márkától azzal, hogy 12 milliárd dollárért eladatta a SABMillerrel annak MillerCoorsban lévő 58 százalékos részesedését a társtulajdonos a Molson Coorsnak. Európában a holland Grolsch és az olasz Peroni eladatása írható a számlájára, míg a teljes közép-európai SABMiller-portfólióra – benne a Dreherrel – még most is keresik a vevőt. Pontosabban válogatnak a vevők közül.

Az ügylet végső jóváhagyása azonban nem lesz egyszerű, mégpedig a Brexit miatt. A font ugyanis 8,4 százalékkal értékelődött le az euró­hoz képest, a belgák pedig fontban tettek ajánlatok a brit SABMiller részvényeire. A belgák tehát milliárdokkal olcsóbban jutnának a papírokhoz, ám ebbe az angol részvényesek aligha mennek bele, új, magasabb ajánlat kikényszerítésével akarják fedezni az árfolyamveszteségüket. Mivel a globális terjeszkedés szempontjából az ügylet nyélbeütése kulcsfontosságú a belgák számára, elemzők szerint kénytelenek lesznek engedni. A pluszpénzre hajtó angolok mellett a fúziót a The Wall Street Journal szerint már csak a kínaiak torpedózhatják meg, azonban ott is a SABMiller készítette elő a terepet azzal, hogy 1,6 milliárd dollárért eladta a CR Snow-ban lévő 49 százalékos részesedését tulajdonostársának, a China Resources Beernek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.