BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fókuszban maradt a munkaerőpiac

A befektetők arra figyelnek, mikor emel kamatot az USA jegybankja, a Federal Reserve (Fed), az pedig arra figyel, miként teljesít az amerikai gazdaság. Most a részvénypiacokon is kiemelten kezelik a fontos adatokat.

Pénteken jelennek meg az USA legfrissebb augusztusi munkaerőpiaci adatai, amelyek akár a szeptemberi kamatemelési döntést is megalapozhatják. Ezek a statisztikák elsősorban a devizapiacra szoktak hatással lenni, de most a megnövekedett bizonytalanság és Janet Yellen Fed-elnök múlt heti beszéde miatt minden befektető árgus szemekkel figyeli, mi történik. Az amerikai munkaügyi minisztérium havi munkaerőpiaci adatai közül a befektetők jellemzően elsősorban a „nonfarm payrollra” kocentrálnak, ami azt mutatja meg, hány új munkahely jött létre az előző hónaphoz képest a mezőgazdaságon kívüli szektorokban a magánvállalatoknál.

A válság óta általában a havi 200 ezer új munkahely a bűvös határ, afölött erősnek számít az adott hónap, alatta viszont csalódásról lehet beszélni. A Fed döntéshozói jó néhány hónapja arról beszélnek, hogy a munkaerőpiaci folyamatok indokolnának egy újabb kamatemelést, inkább az inflációs dinamika elmaradása aggasztja már a jegybankot. Ennek ellenére továbbra is a foglalkoztatottsági adatokat veszik leginkább figyelembe a befektetők, mivel ezek sokkal könnyebben értelmezhetők.

Az elmúlt néhány hónap, illetve az elmúlt évek augusztusi adatainak megjelenését követő piaci hatások alapján az látszik, hogy amikor a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak számának változása a vártnál jobban alakul, akkor a részvénypiacok jellemzően emelkednek, a dollár pedig erősödik. (Ezt a korrelációt a hosszabb idősorok is alátámasztják.) Persze az összefüggés nem minden alkalommal működik, mert azokon a napokon más tőkepiaci hatások is érvényesülhetnek, de az utóbbi három alkalom jól mutatja, hogyan reagálnak a vártnál jobb vagy rosszabb adatra a tőzsdék. A júniusi és a júliusi munkaerőpiaci adat brutálisan erős lett, így az S&P 500 nagyot emelkedett, a dollár pedig erősödött, a májusi adat viszont messze a várakozás alatti volt, erre pedig estek a tőzsdék és gyengült a dollár.

A múlt héten a Fed alelnöke, Stanley Fischer is kiemelte, hogy a most megjelenő munkaerőpiaci adat hatással lesz majd a jegybank szeptemberi kamatdöntésére (a Fed nyíltpiaci bizottsága szeptember 20–21-én ül össze). Az elemzők arra számítanak, hogy a mezőgazdaságon kívüli munkahelyek száma 180 ezerrel nőtt augusztusban; amennyiben ennél jóval magasabb lesz a tényleges adat, az jelentősen megemeli majd a mostani kamatemelés valószínűségét, azt pedig elemzők szerint szinte biztossá teszi, hogy idén legalább egy alkalommal kamatot emel a Fed.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.