BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Folytatódhat a dollár szenvedése

Bár az utóbbi hetekben összességében újra biztató adatok érkeztek az Egyesült Államok gazdaságáról, a dollár kedden csaknem kéthavi mélypontra bukott a vezető devizák többségével szemben.

A májusi meglepően gyenge, amerikai újmunkahely-teremtési adat után biztató júniusi, majd kifejezetten erős júliusi adat látott napvilágot, mégsem tudott tartósan erőre kapni az utóbbi hetekben a dollár. A fontos munkapiaci számok mellett ugyanis megjelennek olyan gazdasági adatok is, például múlt pénteken a váratlanul gyenge kiskereskedelmi forgalmi statisztika, amelyek időről időre elbizonytalanítják a befektetőket abban, hogy valóban tud-e még idén kamatot emelni a Fed, vagy ez átcsúszik a jövő évbe. A jelenlegi árazások alapján kissé kevesebb, mint ötven százalék esélyt ad a piac annak, hogy idén még „belefér” egy 25 bázispontos kamatemelés, noha néhány hónapja még az volt a nagy kérdés, hogy három vagy négy alkalommal tudja-e ezt meglépni a kiemelten figyelt jegybank.

Sokat változott tehát a világ, folyamatosan csúszik a további kamatemelések árazott ideje és mértéke, amit részben megmagyaráz a Brexit-népszavazást követő, illetve a kínai növekedési lassulást – de gyorsuló eladósodást – övező befektetői és jegybankári óvatosság. Fontos szempont továbbá az, hogy általános növekedési lassulás jelei mutatkoznak a fejlett gazdaságok nagy részében extrém laza monetáris politika mellett is. A San Franciscó-i Fed elnöke egy minapi elemzésében ugyanezen szempontok miatt arra emlékeztetett, hogy a kamatok természetes szintje is alacsonyabb lehet Egyesült Államokban, így tehát adódik a kérdés, mire fel készüljön a Fed akár több évig tartó kamatemelési sorozatra.

A felsorolt összefüggések bizonyára lényegesek abban, hogy a dollár újrainduló, tartós erősödése hónapok óta elmarad, és az euróval, illetve a japán jennel, valamint a magyar forinttal szemben kedden közel kéthavi mélypontra bukott. Könnyen lehet, hogy a dollár szenvedése rövid távon még kitart, és az amerikai kamatemelési kilátásokat – így a dollár irányát – majd Janet Yellen augusztus 26-i, a világ jegybankárainak éves nagy konferenciáján elmondandó üzenetei döntik el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.