BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Milliárdok mennek még a kárrendezésre a brókerbotrány után

Lezárult a Quaestor kötvényeseinek kártalanítása, néhány egyedi ügy van már csak folyamatban – derült ki Matolcsy György képviselői kérdésre adott parlamenti írásbeli válaszából. A Magyar Nemzeti Bank elnökének válaszában az áll, hogy a kárrendezést irányító Befektető-védelmi Alap (Beva) 87 milliárd forint kártalanítást fizetett ki összesen
31 460 kártalanításra jogosult részére a Quaestor-kötvényekben mutatkozó hiány miatt.

Emellett még zajlik a Buda-Cash károsultjainak kártalanítása. Eddig a Beva 8272 befektető számára mintegy 14,1 milliárd forint kártalanítást fizetett ki. A jogosultak folyamatosan, levélben kapnak tájékoztatást a részükre megállapított kártalanítás összegéről, és az annak kifizetésével kapcsolatos tudnivalókról. A Hungária Értékpapír Zrt. összesen 139 károsultjának a Beva mintegy 166,6 milliós kártalanítást fizetett ki.

Ez még nem a brókerbotrányok által okozott számla végösszege. A kártalanítás mellett ugyanis folyik a kárrendezés is az ügyfelek veszteségének arra a részére, amelyet nem fedez a Beva-kártalanítás. A Beva kötelezettségeinek megfelelően hatmillió forintig fizetett ügyfelenként, a tavaly elfogadott kárrendezési törvény szerint viszont fejenként összesen 30 millió forintig fizetik ki a veszteségeit a Quaestor és a Hungária károsultjainak. A kárrendezés összegének megállapításakor nincs különbségtétel az igénylők között aszerint, hogy kinek volt fiktív vagy valódi kötvénye (mint ismeretes, a Quaestor mintegy 150 milliárd forint értékben bocsátott ki engedély nélkül, azaz lényegében fiktív módon kötvényeket).

A 30 millió forintig fennmaradó összeg kifizetése a Beva korábbi becslése szerint további 100 milliárd forintot fog felemészteni, az eddig elköltött 100 milliárd forinton felül. Ezt végső soron az adófizetők állják majd. Eddig 38,7 milliárd forintot fizettek ki a kárrendezés keretében 21 029 jogosultnak. A kifizetéseket az alapesetben a tagjai díjbefizetéseire támaszkodó Beva jegybanki kölcsönökből teljesíti (az alapnak jelenleg tagja az összes, Magyarországon befektetési vállalkozási és befektetési szolgáltatási tevékenységet végző hitelintézet, valamint portfóliókezelést végző befektetésialap-kezelő). Tavaly az alap 110 milliárd forintos áthidaló hitelt vett fel a nemzeti banktól, idén augusztus 5-én pedig kapott egy további 12 milliárd forintos kölcsönt a kártalanítás folytatására.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.