BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A jegybankokra figyelnek a befektetők

Idén ősszel sem változik a kép, a világ nagy jegybankjainak lépései határozhatják meg a piacok irányát. A befektetőknek az európai tőzsdéket és a bankpapírokat érdemes figyelniük

Szeptember az újabb nagy jegybanki döntések hónapja, a tőzsdék és devizapiacok mozgását is az Európai Központi Bank (EKB), a Bank of Japan és a Fed küszöbönálló lépései határozhatják meg. A részvénypiacok alapvetően optimista hangulatban várják az újabb iránymutatást, ami nem is csoda, hiszen a hozamkörnyezet rendkívüli módon támogatja a részvénybefektetéseket. Az amerikai piacon a csúcsdöntés után a volatilitás jelentősen lecsökkent. Miután a Dow Jones Ipari Átlag (DJIA) két hónapja új történelmi rekordot ért el, az index a magasban ragadt. Az elmúlt 40 kereskedési napban mindössze 2,27 százalék volt a különbség a legmagasabb és a legalacsonyabb értékei között, ami száz éve a legkisebb ingadozásnak számít.

Az elemzők, illetve a piaci guruk továbbra is két táborra oszlanak. Többen a részvénypiac példátlan túlértékeltségére hívják fel a figyelmet – a bátrabbak minden idők legnagyobb zuhanásával riogatnak. Mások viszont azt hangsúlyozzák, hogy amíg a támogató monetáris politika fönnmarad, addig a részvények is jól teljesíthetnek, és inkább a megfelelő részvények vagy szektorok kiválasztását tartják fontosnak. Az alacsony hozamkörnyezetben így továbbra is a „félelem falán” kúsznak felfelé a részvények.

A piaci szereplők arra számítottak, hogy a hagyományosan gyenge ősz és az amerikai elnökválasztás közeledtével negatív korrekció jön, de ez nem látszik bekövetkezni – emelte ki Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. stratégája. A részvényeket és a devizapiacokat is a monetáris döntések mozgatják, ezen belül az európai piacok tűnnek erősnek. A legutóbbi gyenge amerikai makroadatok után az euró erősödött a dollárral szemben, amit korábban mindig az európai részvényindexek gyengülése szokott követni.

Most viszont nem ez történt, ami arra enged következtetni, hogy visszatérhet az európai tőzsdék népszerűsége a következő időszakban. Idén folyamatosan áramlott ki a tőke az Euró­pába fektető alapokból, míg az amerikai társaiknál inkább az volt a trend, hogy az aktívan kezelt befektetési alapok helyett a befektetők az ETF-ekhez (tőzsdén kereskedett alapok) pártoltak át. Ezek költségszintje alacsonyabb, az alacsony hozamok mellett pedig ez a néhány tized százalék is számít. Ha az Európai Központi Bank mai ülésén nem okoz csalódást, akkor folytatódhat az európai részvények emelkedése. Kockázatot a tőzsdékre egyedül Trump elnökválasztási győzelme jelentene, de ennek esélye kicsi.

Nyáron a bankrészvényekben lévő eladási pozíciókat zárhatták a befektetők, emellett a feltörekvő piacokra áramlott pénz a nyár második felében. Ez újabb lendületet kapott az elmúlt napok gyenge amerikai makroadatai nyomán, amelyek után a piaci szereplők már jóval kisebb esélyt látnak a szeptemberi amerikai kamatemelésre.

Zsiday Viktor, a Plotinus Nyrt. elnöke szerint a fejlett világban továbbra is van növekedés, és lassan visszatér az infláció is. Az EKB majd ezt használja ki arra, hogy szakítson a negatív kamatokkal, de ez legkorábban a télen vagy jövő tavasszal lehet esedékes. Addig folytatódhat az emelkedés a piacokon, nemcsak Európában, hanem Amerikában is. Az elmúlt 80 évben vagy jegybanki kamatemelések, vagy eszközárbuborékok miatt következett be recesszió, most viszont még egyiktől sem kell tartani. Így aztán a befektetők mindent megvesznek, ami hoz valamit, legyen az ingatlan vagy éppen orosz rubel. Ezt a meglehetősen langyos környezetet egy tényező kavarhatja fel: ha a japánok kitalálják, hogy húznak valami merészet, és beindítják a pénzjegynyomdát. Ez érdekes lehetne a japán jennek és a Nikkeinek is – fedte fel egyik titkos várakozását Zsiday.

Az OTP is nyerő lehet

Magyarországon és a régióban is van növekedési potenciál, a hitelezési oldal beindulására számítanak a piaci szereplők. Nem véletlenül ilyen erősek az OTP és az osztrák, sőt egyes román bankok részvényei is. Mindenki azt várja, mikor durran el a hitelkönyv, és ezzel a sztorival nehéz vitába szállni – emelte ki Móró Tamás. A tőzsdei rali itt elsősorban makrovezérelt, ami főleg a bankpapírokon csapódik le. A többi részvényre is hat azonban az általános jó hangulat. A feltörekvő alapokba beáramló tőke miatt a Molt és a Richtert is megvették, egyedül a Telekom maradt ki, mivel nincs benne a nagy feltörekvő piaci indexekben. A régiós piacok árazása egyébként fairnek mondható, sőt emelkedhetnek is az árfolyamok, ha további friss pénz érkezik az alapokba – mondta a Concorde szakértője.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.