BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kifogy a töltény a cseh csodafegyverből

Egyre többet beszélnek a cseh árfolyamküszöb eltörléséről. Most úgy tűnik, hogy 2017-ig még maradhat a rendszer, de egyes elemzők szerint meg vannak számlálva a napjai

Jó darabig szóba sem került a cseh árfolyamküszöb eltörlése azok után, hogy a jegybank (CNB) a korona erősödését próbálta megfékezni az euró-korona árfolyam legerősebb szintjének 2013-as bevezetésével. Az utóbbi napokban azonban megélénkültek az ezzel kapcsolatos hírek, több prágai jegybankár is szóba hozta annak kérdését, hogy lehetne a meghatározott szintnél jobban erősödni hagyni a cseh devizát. Kedden például Jiri Rusnok, a CNB elnöke beszélt arról, mi várható a küszöb eltörlése után. A szakember kiemelte, hogy csak 2017 második felében számít arra, hogy elengedik az árfolyamot, jelenleg semmi sem indokolja, hogy sürgessék ezt a folyamatot.
A Commerzbank szerint a küszöb közelgő eltörlésére utalhat, hogy a legfrissebb statisztikák szerint az utóbbi hetekben a CNB-nek a korábbinál erősebben kellett beavatkoznia a piacon, hogy védje a 27-es határt. Ez azt jelzi, hogy a befektetők többsége a korona erősödésére számít, egyre kevésbé hiszik el, hogy tartható a mesterségesen felállított határ. Az előzetes adatok szerint augusztusban 2,4 milliárd euróval nőttek a cseh jegybank devizatartalékai, amiből csak 433 millió eurót indokolt az EU-források beáramlása, a fennmaradó rész annak köszönhető, hogy eurót vehettek a piacon, hogy megvédjék a küszöböt.

Augusztusban egyébként az összes feltörekvő piacon számottevő erősödést láttunk, így nem lenne meglepő, ha a cseh korona is tesztelte volna a jegybank elköteleződését – emelték ki a Commerzbank szakemberei. Szerintük a CNB szeptember 29-i ülésén akár már szóba is kerülhet az árfolyamküszöb eltörlése, erre utal, hogy egyre többször esik szó erről.
A napokban a Nordea is friss elemzést készített az euró-korona devizapárról, a skandináv bank szakértői is azt emelték ki, hogy hosszú idő után újra látszik némi mozgás a határidős jegyzésekben. Ez pedig felveti a kérdést, hogy a CNB hasonló módon törli-e el a küszöböt, mint tette azt a svájci jegybank 2015 januárjában a frank esetében.

Alapesetben a Nordea elemzői arra számítanak, hogy az eddigi kommunikációnak megfelelően csak 2017 közepén szüntetik meg a korlátot, de fennáll annak a kockázata, hogy ha az inflációs várakozások tovább emelkednek, akkor hamarabb is eltörölhetik a küszöböt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.