BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kitörés előtt az amerikai hozamok?

Az amerikai tízéves állampapír referenciahozama július eleje óta emelkedő trendben van, most pedig fontos technikai szinthez érkezett. A jövőbeli irány nagyban függ attól, hogy miként változik a Federal Reserve kamatpályájának megítélése

A Federal Reserve (Fed) gyakorlatilag a tavaly decemberi kamatemelés óta folyamatosan arra kényszerült, hogy a ciklusának ütemével kapcsolatos előrejelzésein finomítson. Az év elején a kínai gazdasági lassulással és az olajpiaccal kapcsolatos félelmek késztették a jegybankárokat arra, hogy hűtsék a piaci várakozásokat, nyár elején pedig egy gyenge májusi munkaerőpiaci adat, illetve a Brexit-referendum eredménye kényszerítette várakozásra a Fedet.

Mindezt a kötvényhozamok alakulásában is jól lehetett követni. Az amerikai tízéves állampapír másodpiaci referenciahozama a január eleji 2,3 százalékos szint környékéről 1,4 százalékra esett, július eleji mélypontja óta azonban emelkedő trendben van. A hozam többször is megpróbált azóta kitörni az 1,6 százalékos szint fölé, de ez csak egyszer sikerült átmenetileg, Janet Yellen Fed-elnök múlt pénteki Jackson Hole-i beszéde után. Most azonban fontos technikai szinthez érkeztünk: a júliusi mélypont óta tartó emelkedő trendháromszög lassan bezárul, a kritikus technikai szint pedig gyakorlatilag egybeesik a ma délután érkező átfogó munkaerőpiaci adatokkal.

Az elemzők arra számítanak, hogy augusztusban 180 ezerrel bővülhetett a nem mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma. Ha a tényleges adat ehhez képest csalódást okoz, akkor elbizonytalanodhatnak a befektetők a Fed kamatemelését illetően, így könnyen megint lepattanhat az 1,6 százalékos szintről a hozam, lefelé kitörve ezzel az emelkedő háromszög fogságából. Ha viszont a várakozásoknak megfelelő vagy annál jobb statisztikák látnak napvilágot, azzal megnőne a szeptemberi kamatemelés esélye, ami így a tízéves papír hozamát is átsegíthetné a kritikus szinten.

Viszont még ha sikerül is felfelé kitörni az emelkedő háromszögből, 1,7 százalék környékén szintén húzódik egy erős ellenállási szint, amelyik korábban támaszként többször is megállította a hozamesést. Ez persze csak a technikai elemzési szempont: ha a Fed döntéshozói tovább keményítenek kommunikációjukban, illetve a szeptemberi kamatdöntésen tettekkel is igazolják elkötelezettségüket a monetáris politika szigorítása mellett, akkor a fundamentumok könnyedén felülírhatják a technikai képet, emelkedő pályára állítva ezzel a hozamokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.