BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább adósodott a lakosság

Már harmadik hónapja több hitelt vesznek fel a háztartások, mint amennyit visszafizetnek. A lakáshitel és a fogyasztási hitel is nagyon megy, a drága áruhitelek és kártyahitelek viszont nem fogynak.

Júliusban is sorban álltak a háztartások a bankokban hitelért. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a lakossági ügyfelek több mint 42 milliárd forintnyi lakáshitelre és bő 29 milliárd forintnyi forinthitelre kötöttek szerződést a hitelintézeteknél, amelyek a hónap során 37,7 milliárd forintnyi lakáshitelt helyeztek ki. A megélénkült hitelkeresletnek köszönhetően a háztartások immár harmadik hónapja számítanak nettó hitelfelvevőnek, vagyis vesznek fel több kölcsönt, mint amennyit törlesztenek. Júliusban 1,5 milliárd forinttal haladta meg a hitelfelvételek volumene a törlesztésekét. A háztartások hitelállománya ennek ellenére még mindig nagyon alacsony, a hetedik hónap végén csupán 5760 milliárd forint volt, ami kilencéves mélypontot jelent.

A lakáshitelek volumene már három hónapja nő, és lassan elérheti a 3 ezer milliárd forintot. A szabad felhasználású jelzáloghitelek viszont inkább kifelé futnak, a lakosság, úgy tűnik, egyelőre még az egykori devizalapú kölcsönöket igyekszik visszafizetni. Míg lakásvásárlásra havonta átlagosan 40 milliárd forintnál is többet igényelnek az ügyfelek, szabad felhasználású jelzáloghitelből ennek csak a tizede fogy. Pedig a hitelintézetek folyamatosan akcióznak a szabad felhasználású jelzáloghitelekkel is főleg adósságrendezésre ajánlva a konstrukciókat. A jelzálog fedezetű kölcsönök kamata egyébként júliusban már nem csökkent tovább. Lakáscélú hitelt átlagosan 4,95 százalékos kamattal lehetett igényelni, a szabad felhasználású kölcsönöknél a ráta 6,26 százalékos volt.

A fedezet nélküli fogyasztási hitelek sokkal jobban fogynak, mint a jelzálog alapúak. A havi folyósítás lassan eléri a 30 milliárd forintot. Az árverseny a piacon a személyi hiteleknél a legnagyobb, a kamatok júliusban is tovább csökkentek. Egy átlagos személyi hitelt alig több mint 16 százalékos kamattal kínáltak a hitelintézetek, de aki hajlandó volt változó kamatozású konstrukciót felvenni, többnyire 14 százalék alatti ajánlatokat kapott. A gépjárműhitelek kamata 15 százalék körül maradt, az áruhiteleké pedig nagyot ugrott, amiben szerepe lehetett annak is, hogy a nyári nagy sportesemények miatt vélhetően megnőtt a kereslet a részletre vásárolható tévékészülékre vagy más elektromos berendezésekre. A júniusban még bőven 20 százalék alatti áruhitelkamatok 23 százalék fölé emelkedtek júliusban.

A magas kamatozású hitelekből azonban kevés fogy. Áruhitelből mindössze 1,7 milliárd forintnyi sikerült eladni, és a szintén drága folyószámla-, valamint kártyahitelek volumene is folyamatosan csökken. Valószínűleg a reálbérek növekedésének is köszönhető, hogy a háztartások folyószámlái mindössze 387 milliárd forintos mínuszban voltak július végén, ez hétéves mélypont. A méregdrága kártyahitelektől szintén szabadul a lakosság, a kamatozó állomány már alig éri el a 120 milliárd forintot. Két évvel ezelőtt még 150 milliárd forint körüli kamatozó kártyahitelt törlesztettek a háztartások. Ezeknek a hiteleknek az átlagos kamata egyébként 31 százalék fölött van.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.