BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A nap vesztese az ember, aki húszmilliós büntetést kapott az MNB-től

Bennfentes kereskedelemért büntetett az MNB, és feljelentést is tett.

Bennfenntes kereskedelemért büntetett meg egy embert húszmillió forintra az MNB. A jegybanki vizsgálat megállapította, hogy az ügyfél Kartonpack-részvényeinek megvásárlására bennfentes információ felhasználásával adott vételi megbízást. Az MNB az ügyben büntetőfeljelentést is tett.

Az MNB megállapította, hogy az illető az érintett Kartonpack-részvények tőzsdei megvásárlására bennfentes információk felhasználásával adott vételi megbízást. A vizsgálat alá vont személy ugyanis egy folyamatban lévő végrehajtási eljárásban jutott előzetesen ahhoz az információhoz, hogy a végrehajtó a végrehajtás alatt álló cég tulajdonát képező Kartonpack-részvényeket egy adott napon értékesíteni fogja.

Bennfentes információnak tekintendő minden olyan pénzügyi eszközzel kapcsolatos lényeges információ, mely nyilvánosságra kerülése esetén a pénzügyi eszköz árfolyamának lényeges befolyásolására alkalmas. A tőkepiaci törvény szerint a bennfentes információ felhasználásával kötött ügylet bennfentes kereskedelemnek minősül.

Súlyosító körülményként vették figyelembe, hogy az illető a tőkepiac tisztaságának követelményét sértő magatartását értékpapírjogban jártas személyként tanúsította, akitől különösen elvárható, hogy befektetési döntései kizárólag nyilvános információkon alapuljanak. Enyhítő körülménynek számított ugyanakkor az ügyfél együttműködő magatartása, illetve, hogy az ügylettel érintett részvények tőzsdei kibocsátója csekély tőkepiaci súllyal rendelkezik.

A jegybank a piacfelügyeleti vizsgálata során rendőrségi feljelentést is tett bennfentes kereskedelem bűntettének gyanúja miatt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.