BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Átvészelhető a Note 7 kivégzése

A Galaxy Note 7 teljes leállítására megütötték a részvényeket, de van, ami a Samsung-papírok mellett szól

Történetének legnagyobb drámája zajlik a Samsungnál: ami először termékvisszahívásnak indult, az azzal végződött, hogy a legújabb csúcsmobil gyártását és értékesítését teljesen le kellett állítani. A Credit Suisse számításai szerint 19 millió készülék eladásától esik el a társaság a 882 dolláros átlagárú Galaxy Note 7 kiesése miatt, vagyis a teljes termékéletciklus 17 milliárd dollárnyi bevételt hozott volna készülék. Ez a dél-koreai vállalat idei évre várt bevételének közel 10 százalékára rúg.

[caption id="" align="alignleft" width="600"]A Samsung 19 millió csúcskészülék eladásával számolhatott volna, a kudarc miatt összesen 17 milliárd dollár bevételtől eshet el Fotó: AFP A Samsung 19 millió csúcskészülék eladásával számolhatott volna, a kudarc miatt összesen 17 milliárd dollár bevételtől eshet el Fotó: AFP[/caption]Nem kellett sokat várni a Samsung harmadik negyedévi profit warningjára sem, de a visszahívás a negyedik negyedéves eredményekre is hatással lehet, nem beszélve a hosszú távú kockázatokról. A cég azonban az elmúlt években stabil profittermelésről és jó készpénztermelő képességről tett tanúságot, jelenleg 69 milliárd dollárnyi készpénzzel rendelkezik, így bizonyára át fogja vészelni, a Note 7 kivégzését. A karácsonyi szezon lehet, hogy nem lesz túl erős, de még mindig ott van a Samsung Galaxy S7-sorozat, amely megállja a helyét a csúcsmodellek között, és jövő tavasszal bizonyára jön a következő prémium okostelefon. A nagyobb gond, hogy az eset hosszabb távon káros hatással lesz a Samsung reputációjára és a márka értékére.

Mégis van, ami a Samsung-részvények mellett szólhat. Az aktivista befektető Elliott Management önmaga feldarabolására akarja rávenni a dél-koreai konglomerátumot, valamint egy egyszeri rendkívüli osztalék kifizetésére. A Samsung részvényei diszkonttal forognak az olyan szektortársakhoz képest, mint az Apple, a Microsoft vagy a Sony, ami nagyrészt a komplex és átláthatatlan vállalati struktúra számlájára írható.

Ha osztalékfizetést nem is, de saját részvények vásárlását fontolóra veheti a Samsung, hogy megnyugtassa a kedélyeket, és megtámassza az árfolyamot. Elemzői vélemények szerint 2-3 ezer milliárd von értékű saját részvény visszavásárlásra lenne legalább szükség ahhoz, hogy a befektetők megnyugodjanak, ez a jelenlegi piaci kapitalizáció mintegy 1 százalékának felel meg.

A Note 7 leállításával a legrosszabb szcenárió valósult meg, elemzők azonban felhívják a figyelmet arra, hogy a mobilgyártás mellett még van egy félvezető üzletága és egy kijelzőgyártó divíziója a Samsungnak, ezek profitot termelnek évek óta. (A mobilgyártás a működési eredmény közel felét adta a Samsungnál az elmúlt negyedévben.) A félvezetők és a kijelzők gyártásának köszönhetően a 2017-es pénzügyi évben még mindig emelkedhet a csoport működési eredménye a Nomura becslései szerint.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.