BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az Opimus volt a legjobb

Négyszázalékos erősödéssel zárta a BUX a harmadik negyedévet. A blue chipek közül a 13 százalékkal felértékelődő OTP teljesített legjobban

Alig több, mint 4 százalékkal emelkedett a BUX az elmúlt negyedévben. Ez jelentősen elmaradt az utóbbi négy negyedév legjobbjától, amit az elmúlt év negyedik negyed­éve adott a maga 14,49 százalékával, viszont jobb, mint az előző negyedév, amikor is halvány mínuszban zárt az index. 2015. szeptember 30-ához képest a BUX teljesítménye plusz 32,41 százalék, az elmúlt évben tehát kitűnően lehetett keresni a pesti piacon.
Ami az árfolyamértéken számított forgalmat illeti, a legutóbbi negyedév árfolyamértéken számított forgalma 493 milliárd forint volt, ami az előző negyedévet 11 százalékkal múlja alul, az előző év azonos időszakához képest viszont 13 százalékkal magasabb.

Az index kosarában szereplő 16 részvény közül a legnagyobb emelkedést a kevésbé likvid Opimus papírja adta, amely 12 forintról 32 forintra drágult. A kiemelkedő teljesítmény alapvetően az index szeptember 19-étől érvényes átsúlyozásának köszönhető, a részvény ugyanis ekkor került be a BUX kosarába. A második helyen a PannErgy végzett 20 százalékos árfolyamnövekedést felmutatva. A drágulás hátterében leginkább a társaság sajátrészvény-vásárlási programja húzódik meg, szeptember 14-én már több mint 3 millió saját papír, a teljes tőke 14,53 százaléka volt a cég tulajdonában. De a felértékelődésben közrejátszhatott az is, hogy a PannErgy árbevétele a második negyedévben nagyot emelkedett annak köszönhetően, hogy ez volt a második olyan negyedév, amelyben mindkét fő geotermikus projekt, a miskolci és a győri rendszer is az időszak teljes egészében üzemelt. A közvetlen és közvetett költségek megugrása, illetve az egyszeri tételek hatására viszont az üzemi és a nettó eredménysoron is veszteséges volt a vállalat. A piac az eredményekre negatívan reagált.

Az OTP Bank részvényei teljesítettek a legjobban a négy vezető részvény közül, a bankpapírok a dobogó harmadik fokára tudtak felkapaszkodni 13 százalékos teljesítménnyel. Az OTP-részvények piacán az elmúlt negyedévben az optimizmust Csányi Sándor részvényvásárlásai, a jó második negyedéves eredmények egyaránt támogatták. A javuló hitelportfólió alapvetően azt eredményezi, hogy csökken a kockázati költségek mértéke, ami javuló eredményvárakozásokhoz vezet, az pedig az osztalék esetleges emelkedésével vagy egy esetleges újabb felvásárlással kapcsolatos várakozásokat fűt a legnagyobb magyar bank esetében. A Deutsche Bank problémái és az európai bankszektor gyenge szereplése árnyékot vetít az OTP-re is.

A magyar hitelminősítés javulása sem tudta egyelőre felülírni a negatív hírek hatásait. A másik három blue chip közül a Mol az ötödik, a Magyar Telekom a tizenegyedik, a Richter pedig a sereghajtó hármasban a tizennegyedik helyen végzett a tizenhat indextag közül. A gyógyszergyártó árfolyam-alakulását alapvetően a felemásra sikeredett második negyedéves eredmények, illetve a nagy reményekkel kecsegtető Cariprazine negatív klinikai eredményei, illetve az ezek alapján megjelenő eltérő értékelések és vélekedések okozhatják. A Mol árfolyamát a jónak mondható negyedéves eredmények ellenére nyomasztja az alacsony olajár negatív hatása. Omán időközben Mol-pakettjének növelését fontolgatja, főleg ha erre ajánlatot kap. A sereghajtó az FHB 6 százalékos veszteséget produkálva, míg az utolsó előtti helyen a Zwack részvényei végeztek 4 százalékos csökkenést nyújtva a befektetőknek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.