BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Feltámadt a dollár

Az utóbbi egy hónapban majdnem két százalékkal erősödött a dollár az euróval szemben, főleg az elmúlt két hétben táltosodott meg. A decemberi kamatemelés ismét valószínűbbnek tűnik.

Komoly erősödésbe kapcsolt október első felében a dollár, csütörtökön már az 1,10-es szint alá esett az euróval szembeni jegyzés, amire július vége óta nem volt példa. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy megint egyre erősebbek a kamatemeléssel kapcsolatos várakozások, most a piac azt árazza, hogy november elején szinte biztosan marad a jelenlegi szint, egy december közepi 25 bázispontos emelésnek viszont 64 százalékos esélyt adnak.

Végre a piac elkezdte elhinni ismét, hogy lesz még kamatemelés a tengerentúlon az idén – kommentálta a dollár utóbbi hetekben látott erősödését a Commerzbank. Az elemzők szerint azonban nem is az idei lépés a lényeg, hanem az, hogy egyre többen hiszik el: az amerikai kamatszint lassú normalizálódása jön. Ma már senki nem gondolja például, hogy a 2016-os emelés után jövőre nem jön több. A CME Group árazási adatai szerint jövő júniusig jöhet még egy 25 bázispontos szigorítás, majd esetleg 2017 második felében még egy. Így a jövő év végére 1 százalék körül lehet az alapkamat az USA-ban.

A héten sokan a legutóbbi Fed-döntés jegyzőkönyvétől várták az újabb híreket a közelgő kamatemeléssel kapcsolatban, de a dokumentumban nem voltak újdonságok, csak jelezték a döntéshozók, hogy erősödtek a kamatemelést támogató érvek. Sokan arról beszéltek a legutóbbi ülésen, hogy ha tovább késlekednek, akkor egy későbbi recessziót kockáztatnak.

A kamatemelés ellenzőinek egy része még mindig a munkaerőpiac gyenge pontjaira hivatkozik, ami a Commerzbank szerint azt jelenti, hogy ha a következő hetekben nem érkeznek kiábrándító adatok a foglalkoztatásról, akkor szinte borítékolható a decemberi kamatemelés. Addig elsősorban a november elején érkező októberi átfogó munkaerőpiaci statisztikára és a december elején megjelenő újabb adatra lesz érdemes figyelni.

Természetesen vannak még olyan események, amelyek megtorpanásra késztethetik a Fedet, élükön a november 8-i amerikai elnökválasztással. Az utóbbi napokban érezhetően csökkentek a republikánus jelöltként indult Donald Trump esélyei a felmérések szerint, márpedig a jegybankot éppen egy Trump-győzelmet követő esetleges piaci turbulencia aggaszthatná. Emellett a Commerzbank szakértői a gyenge kínai külkereskedelmi statisztika után arra is látnak egy kis esélyt, hogy az ottani további lassulás okoz majd olyan heves piaci mozgásokat, amelyek miatt a Fed elgondolkodhat azon, érdemes-e emelnie az év végén.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.