BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább esnek az iPhone-eladások

Kedd este teszi közzé negyedéves számait az Apple. A profit közel 20 százalékkal zuhanhatott a július–szeptemberi időszakban az egy évvel korábbihoz képest

Az Apple gyorsjelentésével folytatódik ma az amerikai gyorsjelentési szezon, a technológiai óriás tőzsdezárás után teszi közzé a július–szeptemberi számait. Ez a negyedév általában nem túl erős a cégnél, mivel rendszerint szeptemberben mutatja be az új telefonokat, amelyeket az időszak végén kezd értékesíteni. Előtte már az új készüléket várják a vásárlók, így inkább a karácsonyt is magában foglaló negyedik negyed­évet dobja meg az új iPhone.

A szeptember közepén piacra dobott iPhone 7, illetve iPhone 7 Plus legnagyobb újítása, hogy a Plus dupla lencsés kamerát kapott, és mindkét telefon vízálló lett. Ez még nem tudta megállítani az értékesítések csökkenését: a szeptember végén zárult három hónapra 45 milliós iPhone-eladást várnak az elemzők, így már a harmadik negyedéve szűkülhet a volumen az előző év azonos időszakához képest (ezúttal 6 százalékkal).

Az iPhone az Apple elsődleges profit drivere, ezért kulcsfontosságú, ami vele történik. Elméletben a Samsung Galaxy Note 7 kudarca más prémium mobilok felé tolhatná a vásárlókat, így az iPhone-eladások is emelkedhetnének. A Nomura szerint viszont ez nem lesz jelentős, saját vizsgálódásaik alapján a Note 7 vevőinek 80-90 százaléka újra Samsung telefont választana. Így mindössze 2-4 millióval tudja növelni eladásait az Apple a Samsung okán, ami elenyésző a 2017-re várt több mint 230 milliós iPhone-értékesítés mellett.

Mivel az iPhone adja a bevételek 50-60 százalékát, így az értékesítés csökkenésével együtt esik a bevétel is az Apple-nél. A lezárt negyedévre 46,9 milliárd dolláros bevételt várnak az elemzők, ami közel 9 százalékos mínusz volna éves alapon. A profitráták is romlanak, a bruttó fedezeti szint 2 százalékponttal eshet, a szektortársakhoz képest még így is kiemelkedően magas 38 százalékra.

A konszenzus szerint 8,94 milliárd dolláros nettó eredmény várható a negyedévre, ez közel 20 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál. Az egy részvényre jutó eredmény szintjén pedig 1,65 dolláros profitot várnak a piacok, ez a sajátrészvény-vásárlások részvényszámcsökkentő hatásának köszönhetően „mindössze” 16 százalékos visszaesésnek felel meg.
A Samsung-botrány közepette az Apple árfolyama idei csúcsára emelkedett, bár a papír még így sem drága előretekintő P/E alapon a szektortársakhoz viszonyítva.

A társaság hatalmas készpénzállománnyal rendelkezik, amelyből folyamatosan veszi a saját részvényeket, és osztalékot fizet, így szép lassan növekedési sztoriból osztalékpapírrá vált az Apple.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.