BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vezércsere a Wells Fargónál

A számlabotrány kipattanása után még több mint egy hónapig húzta ki a Wells Fargo élén az elnök-vezérigazgató

Új vezérigazgató prezentálja ma a második legnagyobb amerikai bank, a Wells Fargo & Co harmadik negyedéves eredményeit, miután szerda este azonnali hatállyal lemondott a 2007 óta regnáló elnök-vezérigazgató, John Stumpf. Utódja az eddigi operatív igazgató, Tim Sloan lett: Stumpfhoz hasonlóan ő is évtizedek óta van a Wells Fargónál, és eredetileg is ő volt a kiszemelt örökös, de a váltást feltehetőleg nem így képzelték el. A 63 éves vezér az elmúlt egy hónapban még küzdött, hogy megtarthassa 2007 óta betöltött posztját, miután az USA pénzügyi fogyasztóvédelmi hivatala, illetve egy Los Angeles-i ügyész szeptember 8-án bejelentette: 185 millió dolláros büntetésben egyeztek meg a Wells Fargóval. A hivatal azért járt el a nagybank ellen, mert kiderült, hogy annak alkalmazottai az elmúlt öt évben mintegy kétmillió fiktív számlát nyitottak meglevő ügyfeleknek számla- és kártyaszámokkal, PIN-kódokkal egyetemben, sokszor forgalmat is generáltak. Ily módon idén tavaszig fejenként több mint hat terméket tudtak értékesíteni, ami olyan szépen mutatott a beszámolókban, hogy az a részvényárfolyamban is meglátszott: piaci kapitalizáció alapján a Wells Fargo lett az USA legértékesebb bankja. A trükközés lelepleződése óta azonban 12 százalékot esett az árfolyam, így a JPMorgan Chase visszavette első helyét.

A fiktív számlanyitásra a bank belső javadalmazási rendszere ösztönözte az alkalmazottakat. Minél több terméket adtak el, annál magasabb lett a bónuszuk, aki viszont nem teljesített, az hamar repült. A Wells Fargo öt év alatt mintegy 5300 alkalmazottat bocsátott el – részben az elvben meg nem engedett módszerek miatt –, közülük többen is úgy számoltak be a sajtónak, hogy nagy volt az értékesítési nyomás, napi szinten kellett a kvótákat teljesíteni. Az ügyfelek költségei viszont egyre magasabbak lettek a különféle díjak miatt, és végül az emiatt befutó panaszok nyomán lepleződött le a rendszer. Az ügy kipattanása után John Stumpfnak kétszer is a szenátus banki bizottsága elé kellett állnia, ahol vállalta a felelősséget, de hangsúlyozta, hogy a számlanyitások egyéni akciók voltak. Az ösztönzőrendszert mára módosították, a belső ellenőrzés felelősét menesztették – maga Stumpf viszont sokáig csak annyira volt hajlandó a következmények vállalásában, hogy lemondott a szerződése szerint neki járó, mintegy 41 millió dolláros részvénypakettről. A részvényesi reagálások, illetve a közfelháborodás miatt azonban mára tarthatatlanná vált a helyzete. Igaz, utódja a Bloombergnek elmondta, a vezért nemhogy nem rúgták ki, még csak arról se volt szó, hogy az igazgatóság „finoman befolyásolta” volna a döntésben. (A The Wall Street Journal forrásai viszont inkább azt emelték ki, hogy nem is marasztalták.) Stumpf nem kap végkielégítést – közölte a bank –, de a sajtóbeli számítások szerint így is mintegy 120 millió dollárral vonulhat vissza, figyelembe véve meglevő Wells Fargo-részvényeit, illetve opcióit, valamint a vállalati nyugdíjalapból járó 24 milliót, igaz, az igazgatóság még dönthet úgy, hogy ezek kifizetését felfüggeszti vagy leállítja a vizsgálatok kimenetelétől függően.

Sokak szerint az is kérdés, mennyire volt jó választás utódként Tim Sloan. Igaz, hogy csak tavaly novemberben nevezték ki operatív igazgatónak, de mivel azt megelőzően is a bank vállalati szervezeti ügyeivel foglalkozott, és rálátása volt a lakossági ágazatra is, nehéz elképzelni, hogy ne tudott volna a tisztességtelen praktikákról.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.