BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyszer fent, egyszer lent

A nap nyertese: Remy Cointreau

Közel három százalékot emelkedett a francia likőrgyártó vállalat, a Remy Cointreau SA árfolyama, miután a társaság közzétette a szeptember 30-val zárult első fél évre vonatkozó eredményeit. A prémiumkonyakjairól ismert cég árbevétele az első fél év során 2,5 százalékkal, 513 millió euróra, míg a nettó profit 15 százalékkal, 76 millió euróra növekedett. A profit megugrása főként a társaság fő piacain, így Amerikában és Kínában a prémiumkategóriás italok iránti megnövekedett keresletnek volt köszönhető. Az italgyártó cég számai mind a bevétel-, mind a profitsoron túlszárnyalták az elemzői várakozást. A menedzsment jelezte, hogy a teljes üzleti évre vonatkozóan továbbra is az operatív profit növekedésére számítanak. A Remy Cointreau árfolyama az idén már 22 százalékot emelkedett.


A nap vesztese: török líra

Csúnyán elkalapálták a török lírát, miután a jegybank kamatot emelt. Az új irányadó ráta 8 százalék lesz, ami 50 bázispontos szigorítást jelent. A szakértők előzetesen számoltak a kamatemelés lehetőségével, de 25 bázispontos lépést vártak. A török jegybank közleményében kiemelte: a világgazdasági bizonytalanság miatti árfolyam-ingadozás növeli az inflációs kockázatot, ezért döntött a testület a monetáris szigorítás mellett. A lépéssel a líra gyengülését akarta megfékezni a jegybank – az elmúlt egy hónapban majdnem 12 százalékot esett a deviza a dollárral szemben, miután a török kormány még erősebb hatalmat ad Recep Tayyip Erdogan elnök kezébe. A piacot nem nyugtatta meg a kamatemelés, délutánig másfél százalékot esett a líra a dollárral szemben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.