BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elszálltak a hozamok

Hétfőre 3,61 százalékra emelkedett a tízéves magyar kötvények másodpiaci hozama, hasonlóan magas értékre legutóbb tavaly december közepén volt példa. A régióban máshol is esés látszott a kötvénypiacokon az amerikai elnökválasztás óta

November 7-én, az amerikai elnökválasztás előtti napon 3,03 százalék volt a tízéves magyar referenciahozam az ÁKK statisztikája szerint, tegnap viszont már 3,61 százaléknál járt. Hasonló folyamatot láttunk a régióban is: a lengyel tízéves hozam gyakorlatilag ugyanezt az utat járta be, míg a román 3,55 százalékon áll, szintén jelentős gyengülés után.

Mindez elsősorban annak köszönhető, hogy erőteljesen emelkedtek az amerikai hozamok Donald Trump választási győzelme után. Az első eredmények megjelenésekor még 1,8 százalék körüli amerikai tízéves hozamot láttunk, ez mostanra 2,32 százalékra emelkedett, vagyis nagyrészt az amerikai állampapírok gyengülését követte le a régió. A tengerentúlon az magyarázta a hozamemelkedést, hogy Trump komoly infrastruktúra-fejlesztéseket jelentett be, amelyek felpörgethetik a gazdaságot és az inflációt, ez pedig ismét erősítette a kamatemelési várakozásokat. Ez fűtötte egyébként a dollár erősödését is az utóbbi hetekben. Nyugat-Európában lényegesen kisebb volt a hozamemelkedés, a német tízéves 10 bázisponttal, a francia pedig 25-30 bázisponttal került feljebb.

Az utóbbi hetek kötvénypiaci folyamatait látva egyértelművé vált, hogy a korábbi hozamvárakozásaink nem fenntarthatók a közép-európai országok esetében, ezért 20-50 bázisponttal emeltük ezeket – olvasható az Erste Bank hétfői elemzésében. A magyar kötvények esetében a bank szakemberei az eddigi 2,75 százalékkal szemben 3,39 százalékos tízéves hozamot várnak az év végére. Ez azt is jelenti, hogy most már túladottak lehetnek az állampapírok, a következő másfél hónapban mintegy 25 bázispontos hozamcsökkenés jöhet ismét.

A rövid távú hatásoknál fontosabb lehet, hogy mire számítsunk hosszabb időtávon: az Erste szerint 2017-ben is a nemzetközi hatások befolyásolhatják a magyar hozamokat. Egyrészt Trump januári beiktatása után az új elnök konkrét gazdaságpolitikai intézkedései mozgatják a hangulatot, másrészt Európában a következő hetekben-hónapokban vannak még olyan kockázatok, mint az olasz népszavazás, majd a francia, a holland és a német választás. Ha ezek a kockázatok eltűnnek, akkor újra csökkenhetnek a régiós hozamok az Erste szerint, az elemzők különösen a magyar és a lengyel piacon számítanak erre. Viszont az emelkedés nem mondható átmenetinek, 2017 második felére is csak megközelítheti ismét a 3 százalékot a tízéves magyar hozam, alá valószínűleg nem megy majd, főleg akkor, ha valóban a korábban vártnál gyorsabb kamatemelési ütemre kell felkészülni a Fednél.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.