BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ma eldőlhet az olajár

Nehéz napjuk lesz ma Bécsben a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) olajminisztereinek, ha legalább egy keretmegállapodás aláírásával akarják lezárni féléves tanácskozásukat. Eddig úgy tűnt, sikerül egyezségre jutniuk a kitermelés csökkentéséről az árak stabilizálása érdekében, a hajrában azonban ez már egyáltalán nem tűnt biztosnak. A múlt héten 48 dollár/hordó fölötti szintig jutó WTI ára tegnap 45 dollárig süllyedt, miután az iráni olajminiszter közölte: azon a szinten akarják hagyni a termelést, amelyről a szeptember végi algíri energiakonferencián beszéltek. Az OPEC akkor jelezte, hogy kész kitermelése csökkentésére, amire Irán úgy reagált, hogy előbb vissza akarja állítani az idén feloldott szankciók előtti napi

4 millió hordós kitermelést. Az Algírban megcélzott összesen napi 32,5-33 millió hordós szint eléréséhez legalább napi 600 ezer hordóval kevesebbet kellene felszínre hozniuk a szervezet országainak, mint októberben, erre azonban azért is fogy az esély, mert Irán mellett egy másik nagy termelő, Irak se hajlik a csökkentésre – igaz, utóbbi legalább a mostani szint befagyasztását nem zárja ki.

A bécsi alku arról is szól majd, hogy Szaúd-Arábia mennyire tudja átvinni akaratát az árak erősítése vagy legalább az újbóli esés elkerülése érdekében. A súlyos költségvetési gondokkal küzdő királyság utolsó ajánlata az volt, hogy ő maga kész visszafogni a termelést, ha Irak is ezt teszi, Irán pedig a jelenlegi szinten befagyasztja a magáét. Az OPEC-en kívüli termelőknek ebbe most nincs beleszólásuk.

Bécsben sokat kell ma dolgozni azért, hogy valamit fel tudjanak mutatni a nap végén. Ha ez nem sikerül, vagy a piac nem látja működőképesnek az egyezséget, akkor újabb áresés jöhet. A Goldman Sachs elemzése szerint megállapodás híján 40 dollár alá kerülhet az olaj hordója, jövőre pedig 45 dolláros átlagár jöhet, ha viszont megszületik az alku, akkor 50 dollár fölötti árakra lehet számítani.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.