BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Minden hitelintézet sokkal nyereségesebb, mint egy éve

A korábban veszteséges bankok szinte mindegyike nyereséges már az idén. Elkezdődött a hét bő esztendő, a hitelállományok is növekedésnek indultak.

Hiába alacsony a kamatszint és kicsik a marzsok, elég jól hasított az idén a magyar bankszektor. A K&H ugyan csak ma publikálja részletesen a harmadik negyedéves eredményeit, az anyacége, a KBC negyedéves jelentéséből viszont az már leszűrhető, hogy az első kilenc hónapban összességében nagyjából 20 százalékkal több a profit a 2015-ösnél, jóllehet az idei harmadik negyedévben kisebb volt az adózott eredmény, mint tavaly ilyenkor. Euróban számolva 107 millió lett a hitelintézet nyeresége.

A többi nagyobb bank sem panaszkodhat a profitszámokra. Hivatalosan persze csak két hitelintézet publikálta a harmadik negyedéves adatait, a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett OTP és az FHB Jelzálogbank, de jó néhány nagybank anyacégének jelentéséből lehet következtetni az első kilenc hónap eredményeire. Az OTP magyarországi alaptevékenysége jól hasított az idén, a teljesítő hitelek állománya 4 százalékkal nőtt, a vállalati hiteleké ezen belül 12 százalékkal ugrott meg kilenc hónap alatt. Tavaly szeptemberhez képest a bruttó hitelállomány és a mérlegfőösszeg is nőtt a vezető hazai hitelintézetnél. A nyereség viszont nem ugrott meg, a magyarországi alaptevékenységből származó korrigált adózott eredmény 98,4 milliárd forint lett.

Komoly mértékben javult viszont az FHB eredménye. A hitelintézet tavaly az első kilenc hónapban adózás után még 5,8 milliárd forintos veszteséget könyvelt el, az idén ez 1,77 milliárd forintra csökkent. A mérlegfőösszeg és a hitelállomány azonban tavaly óta zsugorodott. Az utolsó negyedévben voltak biztatóbb jelek: hiteleinek volumene kismértékben nőtt, és az adózás előtti eredmény is pozitív. Az FHB egyébként ma tartja rendkívüli közgyűlését, amelyen – ha a részvényesek megszavazzák – lecserélik a társaság igazgatóságát és felügyelőbizottságát is.

Az osztrák tulajdonban lévő nagybankok eredménye is sokat javult tavaly óta anyacégeik jelentései szerint. Az Erste az idén már nyereséges, 109 millió euró adózás utáni eredményt ért az első kilenc hónapban. Tavaly ilyenkor még 46,1 millió eurós vesztesége volt a hitelintézetnek. A hitelezést is lassan sikerül fellendíteni a banknál. A hitelállomány ugyan visszaesett tavaly szeptember óta, de a problémamentes állományok nőnek, a nem teljesítő hitelek volumene pedig drasztikusan csökkent. 2015 szeptemberében 907 millió eurónyi bedőlt hitelt görgetett még a hitelintézet, az idén ősszel pedig már csupán 534 milliót. Ennek megfelelően a nem teljesítő hitelek aránya is 20,4 százalékról 12,8 százalékosra csökkent, és a folyamat folytatódhat, hiszen a hírek szerint nemrég adtak el egy nem teljesítő jelzáloghitelekből álló pakkot az Intrum Justitia követeléskezelőnek.

A nagyon komoly karcsúsításon és stratégiaváltáson átesett Raiffeisennél is nőtt a profit, noha az alacsony kamatkörnyezet nekik sem kedvez. Egy éve 13 millió, az idén már 48 millió euró volt a kilenchavi adózott eredmény. A hitelállomány még mindig csökken, de a mérlegfőösszeg a Raiffeisennél is nőtt. A 3416 millió eurós hitelállománynak már több mint a 70 százaléka vállalati hitel, ami jól jelzi, milyen irányba kíván elmozdulni a válság előtt még a lakossági hitelezésben is nagyon aktív bank.

Az olasz anyacéggel rendelkező két hazai nagybank anyacégeinek jelentéseiben is szebb számok szerepelnek a magyar leányoknál, mint egy évvel ezelőtt. Az Intesa Sanpaolo itteni leánya, a CIB egy évvel ezelőtt még veszteséges volt, az idén viszont sikerült fordítania, és 40 millió eurós nyereséget hozott. Ehhez persze durva portfóliótisztításra is szükség lehetett. A bank mérlegfőösszege ugyan nem változott érdemben tavaly óta, a hitelállomány viszont 14 százalékkal csökkent. A magyarországi UniCredit mindig is a legnyereségesebb hazai hitelintézetek közé tartozott, és valószínűleg az idén sem okozott csalódást a tulajdonosának. A hitelintézet nettó profitja 75 százalékkal nőtt a tavalyi első három negyedévihez képest, 151 millió euróra. A hitelállomány szintén kiugró mértékben, 14 százalékkal bővült 12 hónap alatt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.