BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szolid gyarapodás

Lényegében stagnált az egy főre jutó vagyon a világon az elmúlt évben, és abban sincs változás, hogy nagyon kevesen birtokolnak nagyon sokat

A 2008-as globális válság óta először a nem pénzügyi befektetések felé fordult a világ lakossága – derül ki a Credit Suisse legfrissebb Global Wealth Reportjából. A világ vagyoni helyzetét feltáró elemzés szerint a 2016 első fél évével záruló egy évben 1,4 százalékkal (nettó 3455 milliárd dollárral), 255 708 milliárd dollárra nőtt a háztartások összvagyona. Ezen belül azonban a pénzügyi befektetések összege csak 0,3 százalékkal emelkedett (bruttó 334 milliárd dollárral), a nem pénzügyieké (beleértve az ingatlanokat) viszont 3,8 százalékkal (bruttó 4895 milliárd dollárral), vagyis a befektetési célpontok rögtön elég nagy mértékben tolódtak el. A háztartások teljes adósságállománya ez idő alatt 4,4 százalékkal, 1775 milliárd dollárra nőtt, ezt figyelembe véve jön ki az összvagyon.

Az egy felnőtt lakosra jutó vagyon – vagyis a szabad pénzügyi és nem pénzügyi eszközök az adósságok levonása után – gyakorlatilag nem változott a vizsgált időszakban – erre se volt példa 2008 óta –, valamivel több, mint 52 800 dollár maradt, miután a világ lakossága is nagyjából a vagyonéhoz hasonló mértékben növekedett. Országonként vagy régiónként persze nagyok a különbségek, különösen, ha az árfolyamváltozásokat is figyelembe vesszük: így csak a Kína és India nélkül számolt ázsiai–csendes-óceáni térségben gyarapodott a lakosok vagyona (fejenként 6,5 százalékkal), elsősorban a jen felértékelődése miatt. Még az észak-amerikai országok lakói is érezhettek szerény gyarapodást (0,9 százalékkal, 337 078 dollárra), Európában viszont 1,8 százalékkal, 125 480 dollárra apadt az egy főre jutó összeg. A regionális megoszlás kirívó egyensúlyhiánya ettől még nem sokat változott: Észak-Amerika és Európa lakói együtt csak a világ felnőtt népességének 18 százalékát adják, de rájuk jut az összvagyon 65 százaléka (ezen belül Európa 29 százalékot mondhat magáénak). A világ felnőtt lakosságának 21 százalékát adó Kína viszont az elmúlt negyed század száguldó gazdasági növekedése ellenére is csak a globális vagyon 9 százalékával dicsekedhet.

Nincs sok változás az összeg szerinti megoszlásban sem: a világ felnőtt lakosainak csaknem háromnegyedére, több mint 3,5 milliárd emberre 10 ezer dollárnál kevesebb jut, ez összesen alig több mint 6 ezermilliárdot tesz ki. A piramis csúcsán levő 33 millió dollármilliomos ezzel szemben csak az összlakosság 0,7 százalékát adja, ám az ő kezükben van az összvagyon 45,6 százaléka (mintegy 116 600 milliárd dollár). Ha viszont eggyel lejjebb visszük a küszöböt, és a százezer dollárnyi vagyonnál többel rendelkezőket nézzük, akkor ők a világ összlakosságának 8,5 százalékát adják, ez nagyjából megegyezik a tavalyi aránnyal, de jóval magasabb az ezredfordulón kimutatott 5,9 százaléknál. A következő öt évben a világ összvagyona évente átlag 5,5 százalékkal gyarapodhat a svájci bank szakértői szerint.

Kiemelték a hazai tőke- és ingatlanpiacot

Magyarországot a közepesen vagyonosak közé sorolja a Credit Suisse elemzése, ebbe a csoportba tartoznak azok az országok, ahol 25 ezer–100 ezer dollár között jut egy felnőtt lakosra. Az EU országai közül Portugália és Szlovénia mozdult feljebb ebben a sávban – tették hozzá –, Csehország, Észtország és Magyarország lejjebb került. Ennek ellenére Magyarországot azok között is kiemelik, ahol különösen látványosan nőtt a részvények piaci értéke (több mint 10 százalékkal, hasonlóan Vietnamhoz, de elmaradva a bő 20 százalékot felmutató Szlovákiától), illetve abba az ötös csoportba is beletartozik, ahol átlag 15 százalékkal emelkedtek a lakásárak.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.