BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A hazaiaknak is jól jött az olasz népszavazás

Szépen lehetett keresni európai részvényalappal az olasz referendum kimenetelén, az összes Magyarországon kezelt, olasz kitettséggel rendelkező alap árfolyama emelkedett a héten

Idén már harmadszor fordult elő, hogy egy jelentősebb politikai esemény kedvezőtlen végeredményétől a piacokra nehezedő hatalmas eladási hullámot vártak az elemzők, eddig azonban úgy tűnik, ha nem is marad el az összeomlás, legalábbis késik. A várakozásoknak megfelelően az olasz alkotmányos referendum elbukott, Matteo Renzi miniszterelnök pedig bejelentette lemondását, emiatt veszélybe került a Monte dei Paschi di Siena tőkeemelési terve is, amely pénzintézet nemcsak a világ legrégibb, hanem az ország harmadik legnagyobb pénzintézete is. Az olasz részvényeket kisebb megingás után mégis tépni kezdték a befektetők. Bár hétfőn még enyhe mínuszt mutatott (–0,21 százalék) az FTSE MIB részvényindex, kedden már ralizott, a szerdai kereskedést pedig a pénteki záró értékhez képest +6,1 százalékban zárta.

A többnyire olasz részvényekbe is fektető, Magyarországon kezelt, de európai részvények közül válogató alapok is pozitívan reagáltak a fejleményekre, olasz kitettségük viszont kicsi (2,74–7,4 százalék közvetlen eszközökben), és jó teljesítményük az Európa-szerte tapasztalható optimista hangulatnak köszönhető. A legfrissebb hozamadatok alapján (amelyek egyes alapok esetén hétfőiek, mások esetén pedig csütörtökiek) kijelenthetjük, hogy a péntektől keddig tartó teljesítménye szerint a legjobban a Con­corde Hozamkereső alapja reagálta le a fejleményeket, és 3,02 százalékot emelkedett az árfolyama. A legrosszabbul teljesítő K&H Unió alap forintos és eurós sorozata is 0,5 százalékot emelkedett (szintén keddi adatok szerint) a szavazás eredményének hírére. A legfrissebb, csütörtöki adatokkal rendelkező MKB Európai Részvény elnevezésű alap 2,52 százalékos elmozdulást mutat.

Az olasz referendum egyébként felüdülést hozott a legtöbb alap számára, idén eddig múlt péntekkel bezárólag a Concorde alapján kívül az összes európai részvényalap mínuszos volt; legnagyobbat az Erste európai alapja esett múlt péntekig, –8,59 százalékos hozammal, legkisebbet pedig a K&H Unió forintos sorozata, –1,55 százalékos hozammal.

Nem érdemes azonban még teljesen hátradőlni és hosszú távon is töretlen ralit várni az európai részvényektől, a Monte Paschinak ugyanis 5 milliárd eurónyi tőkét kell összeraknia az év végéig, hogy az esetlegesen a komplett eurózónára sokként ható felszámolást elkerülje (ebből stabilan eddig vélhetően 3 milliárd van meg), jövő márciusban pedig várhatóan ténylegesen elindítják a britek az EU-s kilépés folyamatát, aminek hosszú távon beláthatatlan következményei lehetnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.