BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Aranyat érhet a Fed kamatemelése

A Fed korábbi kamat­emelési ciklusainak első évében a nyersanyagok átlagban jól teljesítettek, amit részben a dollárnak a kamatemelések alatt mutatott teljesítménye magyarázhatott. A kamatok és az inflációs várakozások változására különösen az arany és az ezüst érzékeny, itt több tényező is arra utal, hogy rázós út előtt állunk

A Fed szerdai kamatdöntő ülésétől a piac azt várja, hogy a jegybank végre megkezdi az irányadó ráta emelését, és megkezdődhet egy szigorítási ciklus az Egyesült Államokban. Ez további lendületet adhat a dollárnak, ami alapján sokan tarthatnak attól, hogy a nyersanyagok lejtőre kerülnek.

Az amerikai jegybank korábbi kamatemelési ciklusainak tapasztalata azonban nem azt mutatja, hogy a befektetőknek aggódniuk kellene, vizsgálatunk szerint 1972 óta ugyanis a kamatemelési ciklusok első egy évében a nyersanyagok összességében jól teljesítettek, az S&P GSCI nyersanyagindex átlagban 5 százalék körüli felértékelődést produkált. Ez elsőre meglepőnek tűnhet, ám részben választ adhat a jelenségre, ha megnézzük az amerikai dollárnak a kamatemelési ciklusok alatt mutatott teljesítményét. Bár a dollárt a korábbi kamatemelési ciklusokban az emelkedő irányadó kamatok több hónapig erősítették, egyéves időtávon az amerikai fizetőeszköz átlagban gyengült a fontosabb kereskedelmi partnerek devizáival szemben.

Ha az egyes eszközöket külön vizsgáljuk, az amerikai könnyűolaj, a WTI a korábbi amerikai kamatemelési ciklusok első évében masszív emelkedést tudott felmutatni, közel 40 százalékkal értékelődött fel a mediánár-alakulást tekintve.

Az aranynál már nem volt megfigyelhető ilyen mértékű elmozdulás a korábbi ciklusok alatt, bár összességében az első évben így is átlag 7 százalékos emelkedést sikerült összehozni. Fontos kiemelni, hogy az egyes kamatemelési ciklusokban igen nagy sávban szóródik a teljesítmény, közel 40 százalékos esést és csaknem 80 százalékos emelkedést is lehet látni.

Az aranyhoz nagyjából hasonló pályát futott be a szintén hagyományosan menekülőterméknek számító ezüst, melynek a kamatemelések első évében mutatott mediánteljesítménye 9 százalékos emelkedés volt. A befektetőknek nem lehetett panaszuk a múltban a rézre sem a Fed-kamatemelések idején, a színesfém átlagban 12 százalékos felértékelődést mutatott a vizsgált esetekben.

Az arany és az ezüst külön is kiemelendő, hiszen a kamatvárakozások változására az utóbbi években ezeknél mutatkozott a legnagyobb érzékenység. Egy másik fontos tényező, amelyre az említett nemesfémek jellemzően érzékenyen reagáltak, a bányászati termelés alakulása. Ha beindul a monetáris szigorítás Amerikában, az arany és az ezüst kilátásai rövid távon nem éppen biztatók, mert a termelésben a jelenlegi piaci árak és költségszintek alapján jó eséllyel jövőre növekedés várható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.