BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bekavar az infláció

Az új év izgalmas lesz a befektetők számára, mivel az alacsony kamatkörnyezetben egyre nagyobb inflációs nyomással kell számolni – állítják a K&H Alapkezelő szakértői. Aki hozamot akar elérni, annak kétszer meg kell majd néznie, milyen piacra fektet be, de nem kevésbé lesz fontos a megtakarítás formája sem, hiszen az adókedvezmények és -jóváírások egyre meghatározóbbá válnak.

Az idei év tanulsága, hogy egy-egy hirtelen sokk, amilyet a brit népszavazás vagy Donald Trump elnökké választása okozott, átmenetileg ugyan nagy árfolyammozgásokat idéz elő a piacokon, ám a befektetők hamar túllépnek a negatív hatásokon, és inkább a pozitív üzenetekre koncentrálnak. Sokkal tartósabb hatása van az alacsony kamatkörnyezetnek, hisz ennek eredményeként a befektetőknek a korábbi két számjegyű hozamok után két lehetőségük marad: vagy megelégszenek a nullához közeli hozamokkal, vagy kockázatosabb befektetést keresnek.

Magyarországon az idén a részvényekkel lehetett a legjobban keresni: a hozam 26 százalékos volt, a hosszú futamidejű kötvényalapok több mint 5 százalékot hoztak, miközben egy átlagos betétlekötéssel már csak fél százalék körüli plusz érhető el. Jövőre azonban a kockázatmentes befektetésekkel már nem lesz könnyű megőrizni a pénz értékét.

„Az IMF előrejelzése alapján a világgazdaság bővülése jövőre 3,4 százalékosra gyorsulhat. 2017-ben az infláció lesz az, ami kihívás elé állítja a jegybankokat és a befektetőket, hiszen az idei nulla százalék körüli értékhez képest év elejére globálisan 1-2 százalékosra gyorsul a fogyasztói árak emelkedése” – mondta Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója. A jegybankok egyelőre eltérően reagálnak az inflációs nyomásra: az EKB várhatóan meghosszabbítja a 2017. márciusban kifutó kötvényvásárlási programját, míg a Fed a decemberi után jövőre egy-két kamatemelést hajt majd végre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.