BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Odaveszhet a nem együttműködő jelzáloghitelesek lakása

Szeptember végéig közel 60 ezer késedelembe esett jelzáloghitelessel vették fel a kapcsolatot a hitelezők – közölte a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank márciusban kiadott ajánlása alapján keresték meg a hitelintézetek szeptember végéig a nem teljesítő hiteleseket. Azokkal, akiket nem értek el, ismét megpróbálják felvenni a kapcsolatot.

Akiket elértek, azoknál az a cél, hogy helyreállítsák a fizetőképességet. Az ajánlás alapján a pénzügyi intézmények a sikeres kapcsolatfelvételt követően olyan új információkat szerezhetnek be az adósok aktuális vagyoni és élethelyzetére vonatkozóan, amelyek korábban nem álltak a rendelkezésükre. Ezekre szükség van a személyre szabott ajánlatok elkészítéséhez. A hitelezőknek legalább két személyre szabott fizetésrendezési javaslatot kell készíteniük oly módon, hogy legkésőbb az első sikeres kapcsolatfelvételtől számított három hónapon belül írásbeli egyezség jöhessen létre az együttműködő felek között.

A problémát kizárólag a felek, így az adósok, adóstársak jóhiszemű közreműködésével lehet megnyugtatóan rendezni. Ennek hiányában a késedelmessé vált szerződést a pénzügyi intézmény felmondhatja, és a követelést az elévülési időn belül bármikor jogi úton érvényesítheti, illetve a Polgári törvénykönyv engedményezésre vonatkozó szabályai szerint követeléskezelő vállalkozások részére átengedheti – figyelmeztet a jegybank. Az MNB a követeléskezelőktől is elvárja, hogy elsődlegesen az adóst segítő áthidaló fizetési megoldások kidolgozására törekedjenek. A vásár azonban itt is kettőn áll: ha az adós nem hajlandó együttműködni az adósságrendezésben, vagy az egyeztetések sikertelenek, a követelés jogosultja a fedezeti ingatlan elvesztésével fenyegető és további költségeket jelentő bírósági végrehajtást kezdeményezhet.

Lapunk két héttel ezelőtt kérdezte a bankokat arról, mik a tapasztalataik a megkeresett ügyfelekkel kapcsolatban. A hitelintézetek akkor azt mondták: az adósok többségével nem sikerült még megállapodniuk. Sokan egyáltalán nem hajlandók együttműködni, vissza sem küldik a vagyon- és jövedelemigazolást. Mások pedig olyan alacsony törlesztőrészleteket szeretnének, amelyek mellett minden valószínűség szerint sosem tudnák visszafizetni a hitelt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.