BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyszer fent, egyszer lent

A nap nyertese: Eli Lilly & Co.

Nagyot emelkedett a CoLucid Pharmaceuticals árfolyama szerdán, az amerikai tőzsdén felvásárlási hírekre. Az Eli Lilly & Co. bejelentette, hogy 960 millió dollár készpénzért megveszi az akkut migrén elleni gyógyszereiről ismert versenytársát. A CoLucid részvényeiért papíronként 34,9 dollárt fizet a vállalat, ami 33 százalékos prémiumot jelent a papírok keddi záróárához képest. A CoLucid Pharmaceuticals részvényei ennek megfelelően közel 33 százalékkal emelkedtek a Nasdaqon. Az akvizíció még 2017 első negyedévében lezárulhat, a kutatással és fejlesztéssel kapcsolatos költségek miatt azonban várhatóan negatív hatással lesz a vállalat 2017-es profitjára. Az Eli Lilly papírjai nem reagáltak érdemben a hírekre, mindössze fél százalékot emelkedtek.


A nap vesztese: olaj

Megbicsaklott szerdán az olaj (–2 százalék), miután elbizonytalanodtak a befektetők, hogy az amerikai palaolaj-kitermelés növekedése ellensúlyozza az OPEC-tagországok kitermelésének a visszavágását. Azt követően, hogy november 30-án az OPEC országai megállapodtak az olajtermelés napi 1,2 millió hordóval történő csökkentéséről, több, a kartellhez nem tartozó ország is megegyezett termelésének visszafogásáról. A megállapodásban megjelölték, hogy együttesen napi 558 ezer hordóval fogják vissza a kitermelést. Azonban ha az amerikai kitermelés tovább növekszik, akkor hatását veszti a kartell kitermelés-visszafogásának hatása, ami növeli a bizonytalanságot az olaj piacán. Továbbá az is befolyásolta szerdán az olajárat, hogy a dollár tovább erősödött a főbb devizákkal szemben, ami nyomás alatt tartja az olaj árát, mivel a „fekete arany” dollárban van elszámolva.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.