BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyszer fent, egyszer lent

A nap nyertese: Wartsila

A hajómotorokat gyártó finn cég, a Wartsila árfolyama 8 százalékot emelkedett azt követően, hogy közzétette negyedéves eredményeit. A Stoxx 600 index legjobb teljesítményt mutató részvényei között volt a hét utolsó kereskedési napján. A kedvező fogadtatás oka, hogy mind a negyedéves bevételek, mind a beérkező megrendelések felülmúlták az elemzői konszenzust. Az október–decemberi időszakban 1,32 milliárd eurónyi megrendelés érkezett be a céghez, miközben a Reuters konszenzusa alapján 1,29 milliárd euróra számítottak a piacok. A negyedéves bevétel 1,56 milliárd euró volt, szemben az 1,52 milliárd eurós várakozással, működési eredménye pedig 253 millió euró, ami 20 millió euróval haladta meg az elemzői konszenzust. A jövővel kapcsolatban viszont kevésbé optimista a menedzsment.


A nap vesztese: TDC

Több mint 4 százalékot esett a dán távközlési cég, a TDC árfolyama a pénteki kereskedésben, miután a felvásárlási spekulációk kezdenek kifulladni. Szektortársa, a Telia közölte, hogy már nem érdekli a TDC felvásárlásának lehetősége jogi, pénzügyi és politikai okok miatt. „Jelen pillanatban a kockázat és az értékeltség nem elég vonzó, így elvetettük ezt a lehetőséget” – nyilatkozta a Telia vezérigazgatója, Johan Dennelind. Néhány nappal korábban szellőztette meg a Reuters meg nem nevezett forrásokra hivatkozva, hogy a Telia ajánlatot fontolgat. A Telia dán üzletága évek óta szenved, a profitabilitás gyenge, a bevételek nem növekednek. A piac túlságosan kicsi, és sok a szereplő. 2015-ben tervbe volt véve a Telia és a Telenor dán üzletágának egyesülése, de az Európai Bizottság elutasította, mivel áremeléseket eredményezne.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.