BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elbúcsúzik a Plotinus

Befejezi a tőzsdézést a Plotinus Nyrt., és ezentúl csak a reálgazdasági befektetésekre koncentrál. Zsiday Viktor a tőzsdéről is kivezetné a céget, amiről hamarosan közgyűlésen dönthetnek a tulajdonosok

Tegnap reggel a tőzsde a társaság kérésére felfüggesztette a Plotinus-részvények kereskedését, s a cég délután közleményben számolt be az okokról. A Plotinus ezentúl csak a reálgazdasági befektetésekre szeretne fókuszálni, a tőkepiaci befektetésekkel pedig felhagy. A befektetők számára ezután jött csak a hideg zuhany, Zsiday Viktor elnök ugyanis közölte, a céget ki is szeretnék vezetni a Budapesti Értéktőzsdéről. A változásokkal egyet nem értő részvényesek számára kiszállási lehetőséget biztosítanak úgy, hogy a cég 150 ezer részvényt vásárol 5700 forintos árfolyamon, a Plotinus 2019-ben lejáró kötvényéből pedig tízezer darabra tesznek be vételi ajánlatot 116 ezer forintos árfolyamon. Ha ez kevésnek bizonyulna, a társaság a későbbiekben további vételeket eszközölhet.

A befektetők csalódottan vették tudomásul Zsidayék döntését, különösen, mert eddig az volt a kommunikált stratégia, hogy a társaság tőkebevonás útján szeretne minél nagyobbra nőni. Összehasonlításként a szintén Zsiday által kezelt Citadella alapnál 60 milliárd forint eszközérték uán vezettek be magas belépési jutalékot, arra hivatkozva, hogy ennél nagyobb összeget már nehéz lenne a korábbi eredményességgel kezelni. A Plotinus kapitalizációja viszont csak ötmilliárd forintnál jár.

A váltás hátterében két ok húzódik meg. Az egyik, hogy a tőzsdei befektetések nyeresége révén folyamatosan nőtt a cég, viszont nem sikerült ebben az ütemben ingatlanbefektetéseket végrehajtani. Miközben Zsiday talán elsőként jósolta meg a bekövetkező ingatlanboomot, viszonylag szerény befektetéseket sikerült csak nyélbe ütni ezen a területen. Így a meghirdetett stratégiát nem sikerült végrehajtani. Zsiday Viktor lapunknak elmondta, hogy a folyamatos célpontkeresés és a tőzsdei jelenlét adminisztrációs terhei rengeteg energiát emésztettek fel. A másik ok éppen ez, a tőzsdei jelenlét nehezedő feltétele volt. A Plotinus nagy reményekkel nézett a BÉT tőzsdeélénkítési stratégiája elé, de az elmúlt egy évben ennek semmilyen eredményét nem látta. A tőzsdei cégek számára szigorúbb nemzetközi számviteli szabályok, a könyvvizsgálóiknak előírt magas biztosítási díj, a vállalt transzparencia mind olyan többletköltségek, amelyekért semmivel sem ellentételezik a tőzsdei cégeket – magyarázta. A Plotinus pedig – mivel több mint kétmilliárd forint könnyen mobilizálható eszközzel rendelkezik – könnyen megteheti, hogy a részvényeket visszavásárolja és a tőzsdei kivonulás mellett dönt. A kereskedés ma reggel újraindul, ekkor derül ki, hányan gondolják úgy, hogy Zsiday tőzsdei tevékenysége és a tőzsdei jelenlét hiányában nem kívánnak a cég részvényesei maradni.

A Plotinus 2011-es bevezetése óta átlagosan évi 26 százalékot hozott tulajdonosainak, a most kínált 5700 forint pedig alig 300 forinttal alacsonyabb, mint a tavaly elért 6000 forintos árfolyamcsúcs. A részvényenkénti eszközérték év végén 5603 forintra emelkedett, vagyis viszonylag kicsi a felkínált prémium, a részvényesek viszont elsősorban nem ezért sajnálják az igazgatóság döntését. A legtöbben igazi hosszú távú befektetésként tekintettek a Plotinusra, NYESZ és TBSZ számlákon tartják a részvényeket. Nemcsak a remek hozamok, de a tőzsdei cégek számára példaértékű transzparencia, a kisrészvényesekkel szembeni korrekt bánásmód is növelte a Plotinus vonzerejét.

Zsiday lapunknak elmondta, a jelenlegi 4-5 milliárdosnál kisebb, 2-3 milliárd forintos cégben gondolkozik, amely a meglévő ingatlanbefektetésekre fókuszál. A részvények kivezetéséről a soron következő éves vagy egy azt követő rendkívüli közgyűlés dönthet, az átváltható kötvények viszont az eltérő szabályozás miatt 2019-es lejáratukig tőzsdén maradhatnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.