BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hiába küzdenek a leértékelődés ellen

A kínai jegybank múlt héten keményen fellépett a jüan gyengülésére játszó spekulánsok ellen, amivel átmenetileg erősíteni tudta az árfolyamot, a héten viszont újra gyengülni kezdett a deviza. Az elemzők többsége szerint elkerülhetetlen a további leértékelődés

Hónapok óta megállás nélkül gyengül a kínai jüan az amerikai dollárral szemben, és úgy tűnik, hogy a jegybank aktív közbeavatkozással sem tudja megfordítani ezt a folyamatot, legfeljebb csak átmenetileg tudja lassítani. A piaci szereplők pontosan tudják, hogy a kínai deviza gyengülésre van ítélve, ezért időről időre felerősödik a spekuláció, ami abban nyilvánul meg, hogy a Hongkongban jegyzett, úgynevezett offshore jüan árfolyama eltávolodik a belföldi (onshore), illetve a jegybanki hivatalos árfolyamtól (fixing). Ilyen esetekben a kínai központi bank az állami bankok révén csökkenti az offshore jüanlikviditást, ami így az árfolyam erősödéséhez vezet: pontosan ezt tette múlt hét szerdán és csütörtökön. Az offshore árfolyam korrekciója lehetővé tette a jegybank számára, hogy a hivatalos fixinget is lejjebb hozza, hiszen csökkent az árfolyamra nehezedő spekulatív nyomás. Most hétfőn viszont ismét magasabb fixinget állapított meg a jegybank, mintegy beismerve, hogy tartósan nem tud szembemenni a piaci folyamatokkal.

A likviditásszűkítés időzítése sem lehetett véletlen, hétvégén tette ugyanis közzé a jegybank az arany- és devizatartalékok decemberi állományát érintő statisztikáit. Az adatokból kiderült, hogy a nemzetközi tartalékok állománya több mint öt éve nem látott mélypontra, 3011 milliárd dollárra esett. Ez tovább erősítheti a jüan gyengülésére játszó spekulációkat, hiszen a rohamosan apadó tartalék ténye szűkíti a jegybank mozgásterét, hogy dolláreladással tompítsa a helyi deviza leértékelődését.

A Bank of America Merrill Lynch szakértői szerint a 3000 milliárdos szint egy lélektani határt jelenthet, amit a befektetők és a kínai döntéshozók is feszülten figyelnek. A világpiaci trendeket látva elkerülhetetlennek tartják, hogy 2017-ben áttörje ezt a fontos szintet a tartalékállomány, ami a folyamatos spekuláció miatt új tőkekorlátozások bevezetésére kényszerítheti a hatóságokat.

A UniCredit elemzői szerint is csak késleltetni tudja az elkerülhetetlent a kínai jegybank, a tavalyi, több mint 6 százalékos gyengülést követően pedig idén újabb 4 százalékot veszíthet az értékéből a jüan. A fundamentumokat nézve tehát érdemes lehet long (határidős dollárvételi) pozíciót felvenni a dollár-jüan keresztárfolyamban – írják elemzésükben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.