BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó év után a feltörekvő piaci befektetők

A múlt év legjobban teljesítő alapjai szinte mind részvényalapok voltak, de befért közéjük egy nyersanyagokba fektető és egy feltörekvő piaci, abszolút hozamú szemléletben kezelt alap is.

Az Oroszország körül enyhülő politikai és gazdasági bizonytalanságnak köszönhetően tavaly hatalmas raliba kezdtek az orosz indexek, és ezt a Magyarországon kezelt, a régióba fektető alapok teljesítményén is látni lehet. A forintos, lakossági alapok közül 2016 legjobban teljesítő szereplője az OTP Orosz Részvény Alap volt 59,06 százalékos hozammal. Szorosan követte az Aegon Russia 50,06 százalékkal.

Ugyanakkor nemcsak más költségstruktúrát használ a két alap, hanem befektetési portfóliójuk is eltér: tavalyi jelentése szerint az OTP alapja eszközállományának legnagyobb részét, 13,31 százalékát a Sberbank részvényeiben tartja, ezt követi a Magnit 8,51 százalékkal, majd a Lukoil 6,97 százalékkal. Az Aegon Russia ugyanezen jelentése szerint a legnagyobb pozícióval a Gazpromban rendelkezik – 9,68 százalék –, ezt követi a Magnit 9,73 és a Lukoil 9,2 százalékkal.

A harmadik legjobban teljesítő alap, az OTP Föld Kincsei egy aktívan kezelt nyersanyagalap, forintos lakossági sorozata tavaly 38,34 százalékos hozamot ért el. Az alap legfrissebb, decemberi jelentésében azt írja, hogy legnagyobb kitettsége most az arany short, a búza long és kukorica long.

Vélhetően az alap idén az olajon és az aranyon szedte meg magát jelentősen, egyébként éves jelentései alapján ETF-eken keresztül veszi fel a pozícióit az alapkezelő. A negyedik legjobb alap szintén egy OTP-s, aktívan kezelt konstrukció volt tavaly, az EMDA, amely működésében leginkább talán egy klasszikus makró hedge fundhoz hasonlít, ezért a világon gyakorlatilag bárhol lehet a pénze. Jelenleg a legnagyobb kitettsége az arany long a decemberi jelentése szerint, de vannak nagyobb pozí­ciói a devizapiacon (forint short, forint IRS swap, euró-forint kereszt) és a feltörekvő piacokon is (török állampapír, orosz részvények).

A magyar részvénypiac is jól teljesített tavaly, a legjobbak közt négy BUX-követő magyar részvényalap is jól szerepelt: az OTP BUX ETF-je, az Erste Stock Hungary, a K&H Navigátor és az Allianz Indexkövető részvényalap is. Szépen hozott még két feltörekvő részvényalap. A hatodik legjobb alap volt tavaly az Aberdeen Latin-Amerika, amelynek mögöttes alapja a brazil olimpián tudott szépen keresni, valamint a tizedik legjobb alap, a Budapest Alapkezelő BF Money EMEA részvényalapja is, amely olyan nagy feltörekvő piaci vállalatokba fektet, mint a Naspers, a Sberbank vagy a Gazprom, de ETF-eket is tart; a Lyxor török és dél-afrikai ETF-jeiben is jelentős (összesen majdnem 10 százalékos) kitettséggel rendelkezik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.