BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mégsem lesz olyan rossz a pénztáraknak

Mégsem annyira rosszak a pénztárak számára az idén a cafeteria feltételei, mint az elsőre látszott. A karácsony előtt néhány nappal elfogadott adótörvények alapján ugyanis az önkéntes pénztári munkáltatói hozzájáruláshoz kapcsolódó adókulcs is csökkent, mi­után 27-ről 22 százalékra apadt az egészségügyi hozzájárulás mértéke – hívta fel a figyelmet az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ).

Korábban úgy volt, hogy az idén nagyot ugrik a pénztáraknál a munkáltatói hozzájárulásokra rakódó közteher. Tavaly egy évi nettó 200 ezer forintos kereten belül 34,51 százalékos, afölött pedig 49,98 százalékos adó és járulék sújtotta ezt a juttatást. Az idén azzal kalkuláltak, hogy a teljes munkáltatói hozzájárulásra a magasabb közteher rakódik majd. A törvénymódosítás miatt azonban végül csak 43,66 százalékos adóteher lesz a munkáltatók által fizetett tagdíjakon, és a juttatásnak nincs felső határa. „Mindent egybevetve, a pénztári hozzájárulás adózása a korábban vártnál kedvezőbben alakult” – kommentálta a hírt Kravalik Gábor, az ÖPOSZ elnöke.

A kasszák közül az egészségpénztárakat érintette volna hátrányosabban a megugró közteher, náluk ugyanis a befizetések sokkal nagyobb része származik a munkáltatóktól. 2015-ben a tagdíjak csaknem 66 százalékát fizették a munkáltatók, míg az önkéntes nyugdíjpénztáraknál a cégek hozzájárulása kevesebb mint 38 százalékot tett ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint. Mivel a kasszák elsősorban a frissen beszedett tagdíjakból élnek, a működésüket döntő részben ebből finanszírozzák, így létkérdés számukra, hogy mennyi befizetés érkezik.

Az eddigi tapasztalatok alapján az egészségpénztárak sokkal érzékenyebben reagálnak a cafeteriaváltozásokra is, mint a nyugdíjkasszák. Az ideit megelőző legutóbbi szigorítás 2015 elején lépett életbe, tavaly és tavalyelőtt emiatt egy kedvezményesebben adózó 200 ezer forintos kereten osztozhattak egymással és néhány egyéb juttatással a pénztárak. A nyugdíjpénztáraknál ez a szigorítás nem befolyásolta a munkáltatói hozzájárulások mértékét, az egészségpénztáraknál viszont 16 százalékkal csökkentek a céges befizetések.

Új ajánlás a jegybanktól

Januártól kell alkalmazniuk az önkéntes nyugdíjpénztáraknak az MNB által megújított, a választható portfóliós rendszert szabályozó ajánlást. Ez a korábbiaknál hangsúlyosabban ösztönzi a pénztárakat a tagok életciklusához, kockázatvállaló képességéhez igazodó portfóliók kialakítására, s egyértelműsíti befektetési politikájuk szabályozását. Egy tavalyi törvénymódosítás nyomán a pénztártagok akár egyszerre két portfólióban is elhelyezhetik megtakarításaikat – közölte a jegybank.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.