BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Minden Trumpon múlik a tőkepiacon

Érdemes lehet befektetéseinken belül az amerikai és a japán részvényeket felülsúlyozni idén, miközben az állampapírokban és a feltörekvő piaci vállalati kötvényekben minél kisebb kitettséget vállalni – olvasható a Citi elemzőinek ez évi befektetési ajánlásaiban

Elsősorban Donald Trump megválasztásával előálló új helyzetre reagáltak új befektetési ajánlásaikkal a Citi elemzői. előrejelzésük természetesen nincs kőbe vésve, több olyan kockázatot is megfogalmaznak, amely az egész forgatókönyvet boríthatja. Trump elnökválasztási sikere sokkolta a világot, győzelménél pedig talán csak az volt meglepőbb, ahogy a piac reagált rá. A kezdeti tőzsdei pánik hamar elképesztő optimizmusba csapott át, a befektetők elkezdtek az elnök gazdasági programjának pozitív elemeire koncentrálni, például a beígért nagyszabású állami infrastrukturális fejlesztésekre vagy az adóterhek mérséklésére.

A példátlan fordulatot látva a nagy elemzőházak és befektetési bankok is sorra módosították 2017-es befektetési ajánlásaikat. A Citi szakértői például elemzésükben úgy fogalmaztak, hogy a választást követően kénytelenek voltak radikálisan változtatni eszközallokációs ajánlásukon. Egyéves időhorizonton felülsúlyozásra javasolják az amerikai részvényeket, miközben a japán részvénypiaccal kapcsolatban szintén optimisták. Eközben a nyugat-európai és a kelet-közép-európai részvények semleges súlyozását javasolják, viszont a többi feltörekvő piaci régióban – így Ázsiában és Latin-Amerikában – az eszközosztály alulsúlyozása tűnik a legjobb döntésnek.

A vállalati kötvények többségét, legyen szó európai vagy amerikai, befektetésre ajánlott vagy bóvlipapírról, semleges portfólión belüli súlyra ajánlják a Citi stratégái, a feltörekvő piaci vállalati kötvényekkel kapcsolatban viszont alacsonyabb kitettséget javasolnak. Eközben a növekvő inflációs várakozások és szigorúbb monetáris politikai kilátások miatt emelkedő kötvényhozamokra számítanak, ami az állampapírok alulsúlyozását indokolja. A nyersanyagokkal kapcsolatban érdemes lehet semleges pozíciót felvenni, ám akik mégis ebbe az eszközosztályba akarnak befektetni, a nemesfémek helyett inkább az ipari fémekben gondolkozzanak, azok ugyanis haszonélvezői lehetnek a közelgő amerikai (és globális) infrastrukturális költekezési hullámnak.

Azt természetesen a Citi elemzői is hangsúlyozzák, hogy a jelenlegi kilátásokat számos kockázat övezi. Egy Trump által kezdeményezett, protekcionista kereskedelmi háború kitörése, vagy más geopolitikai feszültségek kiéleződése semmivé tehetné a mostani optimizmust. Ugyanúgy borulhatna a jelenlegi forgatókönyv, ha az amerikai törvényhozás – annak ellenére, hogy az alsó- és a felsőház is republikánus többségű – megakadályozná, hogy az új elnök megvalósítsa nagyszabású terveit. Ez azt jelentené, hogy az elmúlt hónapok részvénypiaci ralija alól elfogyna a talaj, ami így jelentős korrekciót okozhatna.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.