BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tartós maradhat az amerikai profitszéria

A héten megkezdődik Amerikában a negyedik negyedéves gyorsjelentési szezon. Az elemzők várakozásai szerint folytatódhatott a profitnövekedés az október–decemberi időszakban.

Az amerikai részvénypiacok új történelmi csúcsokra értek az elnökválasztást követően, és decemberben megtörtént a Fed régóta várt kamatemelése is. A következő hetekben azonban ismét a vállalati eredmények kerülnek a befektetők fókuszába, ugyanis megkezdődik a negyedik negyedéves gyorsjelentési szezon.

Az amerikai blue chipeket tömörítő Dow Jones indexben szereplő vállalatok közül elsőként a JP Morgan teszi közzé az október–decemberi időszakra vonatkozó számait. Az amerikai nagybank nem babonás, január 13-án, pénteken publikálja gyorsjelentését. Őt követi még aznap a Bank of America és a Wells Fargo, majd január 17-én, kedden a Morgan Stanley, egy nappal később pedig a Citigroup és a Goldman Sachs teszi közzé eredményeit.

A szezon elején a technológiai szektorból érkeznek még gyorsjelentések, az IBM és a Netflix lesznek a fókuszban, valamint a General Electric jelentésére figyelhetnek a befektetők. Az ipari konglomerátum – sokrétű tevékenységi köre miatt – számos iparág teljesítményére nézve jelzésértékű lehet.

Az elemzői várakozások szerint a negyedik negyedévben ismét emelkedhetett az amerikai vállalatok profitja az előző év azonos időszakához képest: a konszenzus alapján 3,2 százalékos növekedés várható a nettó eredmény szintjén az S&P 500 indexben szereplő társaságoknál.

Így már két egymást követő negyedévben profitnövekedésről számolhatnak be az amerikai vállalatok. Az elemzők azonban most pesszimistábbak, mint három hónappal ezelőtt. A negyedik negyedév kezdetén még 5,2 százalékos dinamikát jósoltak az összesített profitra. Az S&P által követett 11 szektorból nyolcnál várnak most gyengébb növekedést az elemzők, mint három hónappal ezelőtt. Elsősorban a nyersanyagszektor kilátásai romlottak, a közel 20 százalékos profitnövekedés helyett már csak 3 százalékos emelkedést prognosztizálnak az elemzők.

A közszolgáltatóktól és a pénzügyi vállalatoktól várják a legnagyobb növekedést az elemzők, két számjegyű növekedést mutathattak a negyedik negyedévben az előző évihez képest. A távközlési szolgáltatók profitja viszont 28 százalékkal zuhanhatott, és az iparvállalatok is jelentős, 8 százalékos profitesésről számolhatnak majd be szektorszinten.

A negyedik negyedévre eddig 77 vállalat menedzsmentje tett közzé profit warningot az S&P 500 indexből, ezzel szemben 34 cég vezetősége adott optimistább kilátásokat. Az egészségügyi vállalatoktól, a ciklikus fogyasztási javakkal foglalkozó cégektől, a technológiai szektor szereplőitől, valamint az iparvállalatoktól érkezett eddig a legtöbb negatív hangvételű kommentár a negyedik negyedéves eredményekre vonatkozóan.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.