BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az abszolút hozamú és az ingatlanalap a kedvenc

Jól indult az új esztendő a befektetési alapok számára. Januárban a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adatai szerint több mint 35 milliárd forintnyi friss pénz került az alapokba, emellett az árfolyamok is emelkedtek, újabb 24 milliárddal gyarapítva a vagyont, amely így január végére a történelmi csúcsnak számító 5853 milliárd forintra hízott.

A befektetők persze nem mindegyik alapot kedvelték egyformán. Az ingatlanalapok januárban is nagyon pörögtek, több mint 35 milliárd forintnyi új megtakarítást vonzottak, és a teljes vagyonuk már meghaladta a 825 milliárd forintot. Három nagy ingatlanalap is ott van a tíz legnagyobb alap között. Az Erste Ingatlan február közepén már 323 milliárd forintot kezelt, mérete lassan beéri az OTP Optimáét. Az OTP ingatlanalapjában 169 milliárd forint van, a Diófa Alapkezelő MPT ingatlanalapjának lakossági sorozata pedig már 120 milliárd forintos. Az alapok teljesítménye egyébként nem volt igazán kiemelkedő: 2,6–3,1 százalékot hoztak az elmúlt 12 hónapban.

A másik nagy sláger januárban az abszolút hozamú alap volt. Ez az alaptípus 39 milliárd forintot vonzott, ezzel a vagyona 870 milliárd forintra nőtt. A legnagyobb abszolút hozamú alap az OTP Supra, amelynek vagyona február közepén már meghaladta a 136 milliárd forintot, és az elmúlt egy évben több mint 12,5 százalékos hozamot ért el. Ebbe az alapba került a legtöbb friss megtakarítás januárban, csaknem 7,9 milliárd forintnyi. Az év elején indított Citadella B sorozatba csaknem 7,5 milliárd forint került, de ömlött a pénz egyebek mellett a Concorde VM B sorozatába és a CIB Talentumba is.

A pénzpiaci és a kötvényalapok tovább szenvedtek a tőkekivonástól, előbbiekből 10,8 milliárd, utóbbiakból 25,4 milliárd forint tűnt tova januárban. Ennek oka az alacsony hozam lehet, a likviditási és pénzpiaci alapok az elmúlt 12 hónapban általában 1 százalék alatti hozamot értek el, sőt negatív hozam is előfordult. A rövid kötvényalapok is általában 1-3 százalékot hoztak csak a befektetőknek.

A részvényalapokkal még mindig óvatosak a befektetők, pedig ezek teljesítettek az utóbbi időszakban a legjobban, januárban csupán 4,2 milliárd forintnyi friss pénz került ilyen konstrukciókba. Azok jártak egyébként az idén eddig a legjobban, akik feltörekvő piaci vagy kelet-közép-európai részvényalapot választottak. Ezekkel az alapokkal az év eleje óta két számjegyű hozamot is el lehetett érni. A hazai hosszú kötvényalapok és a tavaly kiválóan teljesítő orosz részvényalapok azonban az idén nagyrészt mínuszban vannak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.