BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Drasztikusan csökkent a külföldi dolgozók száma a briteknél

Az év utolsó három hónapjában 11 éve nem látott szintre, 4,8 százalékra zsugorodott a munkanélküliségi ráta – derül ki a brit statisztikai hivatal (ONS) tegnap publikált jelentéséből. A tárgyidőszakban 31,84 millió személy dolgozott az Egyesült Királyságban, 302 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A 74,6 százalékos foglalkoztatási arány rekordértéknek számít a szigetországban. A munkanélküli-segélyért folyamodók száma tavaly decemberben 20 ezerrel, idén januárban több mint 40 ezerrel csökkent – jelenleg 787 400 fő –, noha az elemzők növekedésre számítottak. A Brexitnek is kezdenek beérni a hatásai a brit munkaerőpiacon, az ONS adatai szerint 2016 utolsó negyedében 19 ezer fővel csökkent az alkalmazásban álló külföldiek száma, miközben egy évvel korábban még 12 ezerrel nőtt. Utóbbi adatok nincsenek ugyan szezonalitástól és naptárhatástól megtisztítva, ennek ellenére ez a legnagyobb negyedéves csökkenés 1997 óta.

Az egyik legnagyobb független londoni társadalmi-gazdasági kutatóműhely, a Joseph Rowntree Foundation szintén tegnap ismertetett átfogó tanulmánya szerint azonban a britek csaknem egyharmadának jövedelme a tisztességes megélhetéshez szükséges minimumot sem éri el.

A bérdinamika ugyanis alacsony szintű növekedést mutat, az inflációval kiigazítva az ütem a legalacsonyabb 2015 első három hónapja óta. A fizetések – a bónuszokkal együtt – átlagosan 2,6 százalékkal nőttek 2016 utolsó negyedében, szemben az előző három hónapban mért 2,8 százalékos ütemmel. A brit pénzromlás üteme 1,8 százalékra gyorsult az év első hónapjában, a szakértők pedig arra számítanak, hogy az inflációs mutató még idén 3 százalékra gyorsul. A brit jegybank szerint ugyanakkor nincs ok aggodalomra, az infláció felpörgését a Brexit-szavazás okozta sokk és az azt követő fontgyengülés okozta, emelkedő árspirálról nincs szó.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.