BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Idén is nagyot nőhetnek a fizetések

Tavaly decemberben 5,7 százalékra lassult a bruttó bérek növekedése az előző havi 8,2 százalékról, míg az szja-kulcs egy százalékpontos csökkentése miatt a nettó bérek 7,3 százalékkal, a reálbérek pedig 5,4 százalékkal emelkedtek – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A versenyszférában a bruttó bérek növekedése 4,4 százalékra fékeződött az előző havi 7,1 százalék után, a közszférában ugyanakkor továbbra is jelentősen, 8,5 százalékkal – a közfoglalkoztatottak nélkül számolva 8,9 százalékkal – emelkedtek a bruttó fizetések.

Az év végi visszaesés ellenére tavaly összességében 6,2 százalékkal nőttek a bruttó keresetek, míg 2015-ben csupán 4,3 százalékos volt az emelkedés. Így 2016-ban 288 ezer forintra nőtt a havi bruttó átlagfizetés. A tavalyi adóváltozások mellett 7,8 százalékkal nőttek a nettó bérek, miközben a 0,4 százalékos infláció mellett a reálbérek 7,3 százalékkal emelkedtek. A legmagasabb bruttó fizetéseket, havi átlag 519 ezer forintot tavaly is a bankok és a biztosítók kínálták, míg a legrosszabbul a szociális ellátás területén lehetett keresni, ahol mindössze 112 ezerre rúgott az átlagfizetés.

Az idén még nagyobb bérkiáramlás várható: a minimálbér 15 és a garantált bérminimum 25 százalékos növekedése, valamint az egyre nagyobb szakemberhiány miatt az átlagkeresetek tízszázalékos emelkedése is elképzelhető – emelte ki kommentárjában Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője. Így az idén a várt 2,4 százalékos infláció mellett 7,6 százalékos reálbér-növekedés valósulhat meg. Ha ez bejön, akkor 2013-tól 2017 végéig összesen 28,3 százalékkal emelkednének a reálkeresetek, a közfoglalkoztatottak nélkül számolva pedig 32,3 százalékos lehet a növekedés. Még optimistább előrejelzést fogalmazott meg Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, aki tegnapi sajtótájékoztatóján már tízszázalékos idei reálbér-emelkedést is lehetségesnek tartott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.