BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Janet Yellen nem látja még a fiskális irányt

Nem zárta ki, de nem is jelezte előre a márciusi kamatemelés eshetőségét Janet Yellen Fed-elnök kedden a szenátusban, miközben leszögezte: továbbra sem világos, merre halad a fiskális politika

A gazdaságban elért eredményeket sorolta fel a szenátus bankügyi bizottsága előtt Janet Yellen, az amerikai jegybank (Fed) elnöke, aki a szokásos féléves monetáris politikai beszámolót mutatja be a törvényhozóknak. Szerdán a képviselőház illetékes bizottsága hallgatja meg. A szenátusban kedden emlékeztette a bizottság tagjait, hogy a Fed közeledik kettős célja felé. A munkanélküliségi ráta 4,8 százalékra csökkent, 2010 óta megfeleződött. A múlt év második felében havonta átlagosan 190 ezer munkahely keletkezett, januárban pedig 227 ezer. A jegybank számára legfontosabb inflációs mutató, a személyes fogyasztási kiadások (PCE) árindexe 1,6 százalékkal emelkedett a legutóbbi mérés szerint, vagyis elmarad valamelyest a kétszázalékos céltól, de egy százalékponttal magasabb, mint 2015-ben volt. A fogyasztási, beruházási és béradatok is javulnak, tavaly a gazdaság 1,9 százalékkal bővült, ezért a nagyon alacsony kamat fokozatos emelése szükséges, s a márciusi ülésen erről természetesen szó lesz. A kilátások sok tekintetben bizonytalanok, ám ha a Fed hosszasan kivár a kamat normalizálásával, akkor később meredeken emelkedő pályára kell állnia, amivel esetleg akár recesszióba is sodorhatja a gazdaságot.

Óvakodott Yellen attól, hogy tanácsokat adjon az új adminisztrációnak, de jelezte: az alakuló fiskális politika befolyásolni fogja a monetáris hatóságot, amely úgy véli, a legfontosabb a hosszú távú növekedés megalapozása lenne – fenntartható költségvetési pályán –, emelve az életszínvonalat és a termelékenységet. Az elnök által beígért gazdaságélénkítés deficitnövelő hatása miatt aggódó republikánus Bob Corker kérdésére Yellen azt mondta: a kongresszusi költségvetési hivatal számai is azt mutatják, hogy a demográfiai folyamatok, az egészségügyi kiadások és sok egyéb tényező miatt a fiskális irányvonal fenntarthatatlan.

A szenátorok érdeklődtek aziránt is, hogyan látja Yellen a bankszabályozás helyzetét, tekintettel arra, hogy a Fehér Ház fel kívánja lazítani a Dodd–Frank-törvényt, és arra, hogy a Fed bankfelügyeleti vezére, Daniel Tarullo idő előtt távozik a kormányzótanácsból. A jegybankelnök úgy fogalmazott, természetesen együttműködik Tarullo utódjával, illetve Steven Mnuchin pénzügyminiszterrel. A demokrata Sherrod Brown felvetésére azonban világossá tette, hogy a válság utáni szabályozás hatására a bankok tőkeerősebbek, versenyképesebbek lettek a nemzetközi porondon, a polgárok pedig védettebbek a pénzügyi visszaélésekkel szemben. Adatokkal támasztotta alá, hogy a bankhitelezés élénk, vagyis a Dodd–Frank-törvényt felesleges lenne vélt hitelszűke miatt felülvizsgálni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.