BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pluszban nyitott a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,41 pontos emelkedéssel, 32 886,44 ponton nyitott hétfőn.

A pénteki záró értékéhez képest minimálisan erősödött. Rövid Szabolcs, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy kétnapos jelentős esésen van túl a magyar részvénypiac, érdemes figyelni, hogy folytatódik-e az eladói nyomás. A szakértő szerint a nemzetközi piacok sem jeleznek egyértelmű irányt, így iránykeresésre számít a magyar tőzsdén; a kereskedés első órájában azonban már több impulzus látszik majd.

Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője úgy látja, korrekció zajlik a világ tőzsdéin, folytatódhat a magyar részvényeknél is a múlt héten megindult profitrealizálás. Kommentárja szerint a Mol keddi gyorsjelentése előtt nagyobb pozíciókat már várhatóan nem nyitnak az olajpapírban. Hozzátette azt is, hogy eseményteli hét előtt áll a magyar piac, lesz egyebek mellett MNB kamatdöntés, OTP gyorsjelentés és lehetséges hitelminősítői vélemény a Moody''s-tól.

Erős pluszban nyitottak a vezető európai értéktőzsdék

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,51 százalékkal, a frankfurti DAX-index 0,38 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 0,42 százalékkal emelkedett. Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,40 százalékkal nőtt a kereskedés indításakor. Az eurót 1,0579 dolláron jegyezték a nemzetközi bankközi devizapiacon reggel kilenc órakor, napi szinten 0,17 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz. A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, a Brent és a WTI ára emelkedik a globális túlkínálat csökkenésének köszönhetően.  Délelőtt kilenc óra után pár perccel az észak-tengeri Brent májusi szállításra hordónként (159 liter) 56,90 dollárba került, 59 centes, 1,04 százalékos pluszban forgott az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében. A New York-i árupiac elektronikus jegyzésében a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate amerikai könnyűolajfajta ára áprilisi szállításra hordónként 41 centtel, 0,76 százalékkal, 54,40 dollárra nőtt.
 Pénteken mínuszban zártak a nyugat-európai tőzsdék. A frankfurti DAX-index 1,20 százalékkal, 11 804,03 pontra, a londoni FTSE-100 index 0,38 százalékkal, 7243,70 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 0,94 százalékkal, 4845,24 pontra esett. Az euróövezeti gyűjtőindexek közül az EuroStoxx50 0,79 százalékkal, 3307,56 pontra, a legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSE Eurofirst 300 indexe pedig 0,78 százalékkal, 1458,64 pontra csökkent.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.