BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rövidesen piacra lép az új lakástakarék

A törvény elfogadása után csaknem egy évvel elindulhat az első nemzeti otthonteremtési közösség (nok) Magyarországon, a szabályok azonban óvatosságra intik a lakásvásárlókat

Eddig nem került sor sem szervezői, sem megbízható szervezői engedély kiadására a nokhoz kapcsolódóan, ugyanakkor a szervezői tevékenységre vonatkozóan jelenleg egy engedélyezési eljárás már folyamatban van – válaszolta a Portfolio megkeresésére a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Az engedélykérő kilétét nem fedte fel a felügyelet. A Carion csoport a nokkal kapcsolatban nem tud információval szolgálni. Amint lesz a feltett kérdéseikkel kapcsolatos bármilyen információnk, megosztjuk önökkel – válaszolta megkeresésünkre az a cégcsoport, amelyet tavaly leginkább kapcsolatba hozott a sajtó a nokról szóló szabályozással, vagyis a márciusban elfogadott törvénnyel és a júniusban megjelent végrehajtási rendelettel.

A nok működése sok tekintetben hasonlít a korábban elterjedt, a pénzügyileg nem igazán tudatos vagy nem hitelképes rétegeket megcélzó fogyasztói csoportokéhoz. Közös tulajdonságuk, hogy tagjaik befizetéseiből sorsolás vagy licit révén a közösség tagjai valamilyen vagyontárgyhoz juttatják egymást. A befizetésekből képződő közösségi vagyont és az egyén megtakarítását nem védi az Országos Betébiztosítási Alap (OBA), ellentétben a szigorúbban szabályozott hitelintézeti lehetőségekkel. A nok szervezéséhez legalább 120 tagra van szükség, ők a megtakarításaikat az indulástól számított 10-15 éven belül kizárólag új lakás vásárlására fordíthatják. Nem a fogyasztói csoportokkal, hanem a lakás-takarékpénztárakkal közös tulajdonság, hogy az állam 30 százalékos befizetésarányos támogatással segíti ezt az előtakarékossági formát. Ez azonban csak akkor jár, ha a közösséget úgynevezett „megbízható szervező” hozta létre, vagyis legalább 2 évig fogyasztói csoportot működtető cégként szolgáltatott adatot az MNB-nek, és legalább ezer lakóingatlan adásvételében már közreműködött. E kritériumok alapján került valójában képbe a magyar tulajdonú Carion csoport, mint a szabályozás lehetséges kedvezményezettje. A lakáskassza-szerződések legfeljebb évi 72 ezer forintos állami támogatásánál kedvezőbb ugyan a 300 ezer forintos támogatási plafon (ezt a lakás-takarékpénztáraknál csak több mint négy családon belüli szerződés összevonásával érhetjük el), a lakáshoz jutás időpontjának kiszámíthatatlansága és az OBA-védelem hiánya azonban komoly ellenérv a nokkal szemben. A konstrukció költségei is jóval magasabbak lehetnek a lakás-takarékpénztári konstrukcióban megszokottnál, de hogy pontosan mekkorák lesznek, az az első közösség elindulása során derülhet csak ki.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.