BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szárnyalnak a feltörekvők

Jól teljesítenek a feltörekvő piacok az idén, dacára az emelkedő fejlett piaci kamatoknak. Néhány kockázatot azonban nem árt szem előtt tartani

Egyáltalán nem aggasztja a feltörekvő piaci befektetőket, hogy az amerikai Federal Reserve (Fed) idén szigorít a monetáris kondíciókon. A felzárkózó térség devizái másfél éves csúcsra erősödtek annak ellenére, hogy Janet Yellen Fed-elnök a múlt héten újabb közelgő kamatemelésről beszélt, ami az elemzők szerint akár márciust is jelenthet, de sokkal valószínűbb egy júniusi időpont.

A felzárkózó térség tőzsdeindexei 2012 óta nem kezdték olyan erősen az évet, mint most: az MSCI feltörekvő piaci részvényindexe például két számjegyű növekedést produkált, dupláját a fejlett piacinak. Ez a jelenség azonban kissé szokatlan, hiszen az Egyesült Államokban szigorodó monetáris feltételek általában tőkekivonást eredményeznek a feltörekvő piacokról – mutat rá a Bloomberg. A biztonságosnak tekintett amerikai államkötvények hozama általánosságban emelkedik, ha a Fed szigorít, és a befektetők elfordulnak a kockázatosabb eszközöktől – most azonban ez egyáltalán nincs így. A feltörekvő piacok azért is érzékenyek az amerikai kamatváltoztatásokra, mert sok államnak és vállalatnak dollárban vannak a hitelei.

A befektetők már jó ideje tudták, hogy szigorodni fognak a monetáris feltételek, és sokkal inkább arra fókuszálnak, hogy az USA gazdasága gyorsabban növekedhet Donald Trump alatt, és ez támogatja a feltörekvők bővülését is, segítve a vállalatok nyereségességét. A gyorsabb GDP-növekedés magasabb nyersanyagárakkal is párosul, ami a nyersanyag-exportálóknak kedvez.

Elemzők szerint a feltörekvő piacok még most is olcsónak tekinthetők, ráadásul a jelenlegi helyzetet nagyon alacsony volatilitás jellemzi, ami a „carry traderek” számára vonzóvá teszi a feltörekvő piaci devizákat. A befektetők alacsony kamatozású fejlett piaci devizában vesznek fel hitelt, hogy vásároljanak magasabb kamatozású felzárkózó térségi államkötvényeket, amelyeknek a kamatozása 3 százalékponttal haladja meg az USA államkötvényeiét.

Az is támogatólag hat, hogy a fejlett országok központi bankjai összességében azért továbbra is alkalmazkodó monetáris politikát folytatnak, és a globális gazdaság növekedési kilátásai is kedvezők. A felzárkózó térségben a tavalyi 3,4 százalék után 4,2 százalékkal nőhet a gazdaság 2017-ben a Világbank előrejelzése szerint.

Idén az első néhány hétben az MSCI feltörekvő devizapiaci indexe több mint 3 százalékkal erősödött, Trump novemberi győzelme csak átmeneti eladási hullámot hozott a felzárkózó térségben. A mexikói eszközökre azonban tartós nyomást helyezett az amerikai elnök, tervezett politikája ugyanis kedvezőtlenül hat szomszédja gazdaságára.

Azoknak az országoknak a devizái vezették az erősödést, ahol magas a kamat. Ilyen például Oroszország, Brazília és Dél-Afrika. A fémek árfolyamának emelkedését élvező chilei peso is a top 5 deviza között van, de a beáramló tőkéből a legtöbbet a dél-koreai won profitálta. Ugyanakkor vannak piacok, amelyek inkább kockázatokat tartogatnak: ilyen Törökország, ahol a politikai helyzet és a monetáris feltételek nem kedveznek a gazdaságnak.

Összességében a feltörekvők jól teljesítenek, néhány szakértő azonban már óvatosabb – úgy vélik, hogy a kamatemelési várakozások fokozódása, illetve Trump gazdaságpolitikája nem segíti ezeket az országokat, mert a világkereskedelem korlátozása, az importvámok és a protekcionizmus hatása erősebbnek bizonyul a növekedés támogatásánál. James Sullivan, a JP Morgan elemzési vezetője szerint a cégek egy részvényre jutó nyeresége idén a fejlett piacokon várható 12 százalékkal szemben a feltörekvő piacokon 15 százalékkal növekedhet, s ez is vonzóvá teszi őket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.